Nederlandse journalisten zijn nu begonnen met het live verslaan van rechtszaken via Twitter. Na een strafzaak in Leeuwarden vorige week, is er vandaag een zitting in de Arnhemse moordzaak 'Huissensestraat' rechtstreeks te volgen via korte tekstberichten op de microblogdienst Twitter.

Een verslaggever van dagblad De Gelderlander verzorgt dit verslag en heeft daarvoor toestemming gekregen van de rechtbank. Maar niet alle officieren van justitie zijn er blij mee, bleek vanmorgen al meteen. De officier van justitie in de moordzaak tekende protest aan. Hij had gehoord over het Twitteren en vreesde dat er te veel informatie over de zaak naar buiten zou komen.

De rechter had daar op zich geen moeite mee. De officier wilde echter een verzoek doen waardoor strategische informatie bij advocaten van andere verdachten in de zaak zou kunnen belanden. Om dat te voorkomen, is de zaak toch achter gesloten deuren voortgezet.

Persrichtlijn

De Nederlandse primeur met een Twitterverslag tijdens een strafzitting kwam vorige week al op naam van ANP-correspondent Jacco de Boer. Hij schreef vanuit de rechtbank in Leeuwarden bijna honderd korte berichten over een zaak rond een speedbootongeluk waarbij een dode was gevallen.

De Raad voor de Rechtspraak, die verantwoordelijk is voor de persrichtlijn van rechtbanken, liet via een woordvoerder weten dat Twitteren tijdens zittingen in principe is toegestaan. Dit meldde het Radio 1-programma TROS Radio Online zaterdag. Volgens de persrichtlijn van rechtbanken mogen schrijvende journalisten onbeperkt verslag doen van de openbare zittingen. Foto- en filmopnamen zijn wel gebonden aan strengere regels.

Ook de Zweedse rechtszaak tegen torrentportal The Pirate Bay is vanaf vandaag live op Twitter te volgen via het codewoord spectrial, een samenvoeging van 'spectacle' en 'trial'.