De SIRE startte deze week, ter gelegenheid van haar veertigjarig bestaan, een 'U mag het zeggen'-actie waarbij burgers zelf onderwerpen kunnen aandragen waar ze zich druk over maken. Het leek Geenstijl leuk om de actie te gebruiken om te stemmen tegen 'het belachelijke fenomeen van de gezichtjes op boterhamworst'.

Het stemmen is zo massaal gebeurd door Geenstijl-lezers dat het onderwerp donderdag bovenaan is komen te staan en dat de server het aantal inzendingen niet meer kan verwerken. Een woordvoerster van SIRE reageert niet echt verrast. "Het is bekend dat Geenstijl goed is in het mobiliseren van mensen."

"Geenstijl komt soms met ludieke, soms met harde acties naar voren, maar dat mag want we zijn een land met vrijheid van meningsuiting. Het is alleen jammer dat daardoor onze site plat gaat", aldus de SIRE-zegsvrouw.

Medewerkers van SIRE zijn bezig om er een extra server bij te plaatsen zodat de systemen de toevoer van reacties aankunnen. Hoeveel reacties er tot nu toe zijn binnengekomen, kon de woordvoerster van SIRE niet zeggen.

De U mag het zeggen-actie blijft tot 25 september in de lucht. Daarna wordt het onderwerp met de meeste stemmen uitgevoerd als nieuwe SIRE-campagne.