Volgens openbaar aanklager George Gascon is de claim van Uber dat het nauwgezet de achtergronden van zijn nieuwe chauffeurs onderzoekt, niet waar. Hij zegt dat in een rechtszaak in San Francisco, waarin Uber zich moet verantwoorden voor zijn aannamebeleid. In totaal zouden zeker 25 veroordeelde misdadigers zich in het bedrijf hebben weten te solliciteren. "Maar dat is slechts het topje van de ijsberg", onderstreept Gascon.

Uber staat terecht voor vasle voorlichting

De rechtszaak is in eerste instantie niet aangespannen vanwege Ubers aannamebeleid, maar vanwege de claim van Uber dat het bedrijf zo goed het (arbeids)verleden van zijn werknemers nagaat. Die claim is onterecht, vindt het Openbaar Ministerie, dat Uber heeft aangeklaagd vanwege "false advertising", in dit geval dus het verkeerd voorlichten van de consument.

Volgens Gascon kan Uber alleen maar zeker weten wie het aanneemt als er voortaan vingerafdrukken worden afgenomen (en gecheckt tegenover een database van veroordeelden). Het is niet voor de eerste maal dat die optie naar voren komt. In maart kwam een groep Democratische politici naar voren die het afnemen van vingerafdrukken al ter berde bracht bij het checken van sollicitanten.