Maverick Meerkat zal volgende maand uitkomen op de 'perfecte 10', zoals Canonical CEO Mark Shuttleworth 10-10-2010 noemt. Met nog iets meer dan een maand te gaan is de eerste bèta van de nieuwe versie verschenen.

Mislukte upgrade

Wie niet kan wachten kan op een Ubuntu 10.04 LTS desktopsysteem upgraden door de update-manager te starten vanaf de commandline met -d erachter. Als het systeem helemaal up to date is, geeft het een melding dat er een upgrade beschikbaar is. Op productiesystemen is dit natuurlijk niet aan te raden.

Dat een bèta niet voor productiesystemen is, werd tijdens een test na de herstart duidelijk. X wilde na de upgrade niet meer omhoog komen, omdat het systeem geen drivers vond voor de Nvidia kaart.

Vernieuwingen

Voor wie meer geluk heeft de nieuwe beta heeft de Linux kernel 2.6.35 aan boord, en daarin zitten de patches voor de verbeterde multi-touch die Ubuntu onlangs wereldkundig maakte.

De meest in het oog springende veranderingen die Ubuntu belooft is dat de Gnome desktopomgeving is geüpgraded naar versie 2.31. Voor wie het gebruikt is Evolution geüpdatet naar versie 2.30, die veel sneller zou moeten zijn dan zijn voorganger in de huidige versie van Ubuntu. Verder is F-Spot vervangen door Shotwell en heeft Gwibber een update gekregen, zodat het om kan gaan met de veranderingen die Twitter heeft aangebracht in hun authenticatie. Dat is wel nodig, want de huidige versie werkt inderdaad niet meer.

Het Ubuntu Software Center heeft opnieuw een lik verf gekregen, en er zit nu een categorie in waaruit de gebruikers software kan aanschaffen. Op dit moment staat daar nog niets in. Verder is de installatie-geschiedenis eenvoudig in te zien. Daarnaast is Ubuntu One beter geïntegreerd in de desktop en heeft een nieuw sign-in proces gekregen.

Bron: Techworld.nl