Versie 13.04 van Linux-distributie Ubuntu is vandaag uitgekomen. Het brengt verbeteringen voor mobiel gebruik én voor inzet op cloudservers. Deze release is ook de laatste standaard desktopversie. De volgende release integreert de mobiele kant van Ubuntu, wat maker Canonical intern Ubuntu Touch noemt.

Het open source-besturingssysteem heeft nu al veel elementen van de mobiele uitvoering meegekregen, maar dan meer onder de motorkap. De nieuwste Ubuntu-versie is volgens de fabrikant sneller qua starten en werking, en zuiniger qua energieverbruik en geheugenbezetting. Die verbeteringen zijn "allemaal voornamelijk gedreven door werk in onze push voor smartphones en tablets, maar hebben ook duidelijk voordeel voor desktopgebruikers", zegt CEO Jane Silber tegen PC Pro.

Cloud, carriers en Big Data

Tegelijkertijd omarmt Ubuntu 13.04 ook zware technologie voor back-end gebruik. Dit omvat virtualisatiemogelijkheden, zoals betere support voor de hypervisors ESX van VMware en Hyper-V van Microsoft. Daarvoor heeft Canonical gewerkt met die twee leveranciers, waarbij vooral de samenwerking met Microsoft gemakkelijk was, meldt de Linux-leverancier aan The Inquirer.

Verder verliest Ubuntu 13.04 ook de open source-opties niet uit het oog: zoals KVM en OpenStack. Daarmee mikt het besturingssysteem op telecomcarriers, cloudaanbieders en ook Big Data-gebruikers. De standaardinstallatie is dan ook een gevirtualiseerde omgeving, meldt technieuwsblog GigaOM.

Einde optische media

Ubuntu 13.04 brengt nog een geheel andere verandering: het einde van de optische media. Maker Canonical levert zijn Linux-distributie niet langer op cd of dvd. Ook niet tegen betaling. Een kleine uitzondering bestaat er voor lokale Linux-groepen. Die zogeheten Local Community Teams kunnen nog wel optische schijven krijgen, maar dan alleen met de LTS-release (Long-Term Support) van Ubuntu. Dat is dus versie 12.04 totdat 14.04 volgend jaar uitkomt.