De nieuwe LTS release Ubuntu 8.04, die vorige week werd aangekondigd en de naam 'Hardy Heron' (de ruige reiger) draagt, bestaat uit een server-editie en een desktop-editie.

Canonical (de commerciële sponsor van Ubuntu) wil met de nieuwe versie bewijzen dat er wel degelijk een markt is voor Linux op de desktop en dat het besturingssysteem prima kan concurreren met Microsoft, meldt Internetnews.com.

Barrières verwijderen

Om deze overtuiging kracht bij te zetten is het voor nieuwe gebruikers met deze release nog eenvoudiger geworden om Linux uit te proberen. Mark Shuttleworth, de CEO van Canonical: "De nadruk ligt bij deze release (die officieel Ubuntu 8.04 heet) vooral op stabiliteit en installatiegemak. We hebben ons best gedaan om barrières te verwijderen die het uittesten van dit platform bemoeilijkten."

Wubi via Windows

Een van die barrières is verwijderd met behulp van de integratie van Wubi, een op Windows gebaseerde installer die al langer verkrijgbaar was, maar nu voor het eerst is geïntegreerd in de release.

Wubi zorgt ervoor dat Ubuntu wordt geïnstalleerd als één groot bestand op een Windows-partitie, in tegenstelling tot de verschillende partities die hier normaliter voor nodig zijn. Shuttleworth: "Dit haalt een aanzienlijk aantal risico's weg met betrekking tot het toevoegen van Ubuntu aan een bestaande Windows-installatie. Wubi maakt het ook mogelijk om Ubuntu te verwijderen met behulp van de optie Software verwijderen binnen Windows.

Nooit meer terug

De ontwikkelaars zijn zelfs zo overtuigd van het feit dat de vereenvoudigde installatie de harten van nieuwe gebruikers zal winnen, dat deze release de slogan "You'll never go back' heeft meegekregen.

LTS releases van Ubuntu komen om het jaar uit, waarbij er drie jaar ondersteuning wordt gegeven op de desktopversie en vijf jaar op de serverversie. De vorige LTS-release stamt uit mei 2006 en droeg de naam Dapper Drake.

Naast de LTS-releases brengt Ubuntu ook met regelmaat andere release uit, die slechts 18 maanden worden ondersteund. Een voorbeeld hiervan is de Gutsy Gibbon release, die in oktober 2007 werd uitgebracht.

Shuttleworth benadrukt wel dat, hoewel de LTS-release langere ondersteuning geniet, dit niet wil zeggen dat de ene release beter is dan de ander: "We beschouwen iedere release van Ubuntu als een enterprise class release en iedere release wordt voorzien van belangrijke updates."

Certificering en ondersteuning

Een belangrijk onderdeel van het succes van een besturingssysteem is altijd de certificering door grote hardwarefabrikanten. Canonical is ontving in november 2006 haar certificering voor Sun-appratuur en werkt op dit moment aan een soortgelijke certificering van HP en Dell voor Ubuntu server.

Volgens Gerry Carr, marketing manager bij het bedrijf ligt Ubuntu wat dat betreft prima op schema: "Het feit dat bedrijven als Sun, HP en Dell zich achter ons scharen, vormt een geruststelling voor de bedrijven die Ubuntu 8.04 willen installeren. Het verzekert ze ervan dat het besturingssysteem breed wordt ondersteund. Het vooraf installeren van een besturingssysteem is minder belangrijk op het gebied van servers, maar een joint market commitment is daarbij wel belangrijk. We bevinden ons pas twee jaar op de servermarkt, dus het feit dat we nu al zoveel ondersteuning krijgen, is een geweldige prestatie."