Ubuntu 9.04 is de opvolger van het nog uit te brengen Intrepid Ibex. Een Jackalope (meestal vertaald als krijgskonijn) is, in fabeltjes en folklore, een kruising tussen een haas of konijn met een hert of antilope. Het dier wordt afgebeeld als een haas met een gewei.

Jaunty is de release na Intrepid Ibex (8.10), die volgende maand wordt uitgebracht. Versie 9.04 zal waarschijnlijk in april 2009 verschijnen.

"We hebben de lat deze keer erg hoog gelegd, maar we hebben nu alle kansen gekregen om eroverheen te springen", schrijft een gevatte Shuttleworth in zijn aankondigingsmail van gisteravond. Als belangrijkste aandachtspunt noemt Shuttleworth de tijd die nodig is om te booten. "Het krijgskonijn is zo snel dat hij niet te vangen is, en het dier paart alleen in het licht van een bliksemflits", zo schrijft Shuttleworth. "Laten we kijken of we het booten en resumen van Ubuntu net zo snel kunnen krijgen."

Vervaging grens online en offline applicaties

Een ander punt van aandacht is de vervagende grens tussen web services en applicaties. "Is het een konijn? Is het een hert? Het is wellicht een 'weblicatie', een desktopapplicatie dat naadloos met het web integreert!" aldus de aankondiging.

De derde aankondiging rond Jaunty is dat de OS geheel in Bazaar geplaatst zal worden, het open source gedistribueerde revisiesysteem van Canonical. "Voor het eerst zal iedere ontwikkelaar de mogelijkheden hebben om te branchen met een enkel bzr-commando, om zijn wijzigingen te publiceren en misschien zelfs om zijn eigen builds van de package te publiceren in zijn eigen Package Archive", zo schrijft Shuttleworth.