"Dames en heren, hierbij introduceer ik de 'Karmische Koala', het nieuwste lid in onze allitererende dierentuin", begint Shuttleworth van Ubuntu-sponsor Canonical zijn aankondiging. De opvolger van het in april uit te brengen 9.04, het Kwieke Krijgskonijn, zal een aantal belangrijke verbeteringen en uitbreidingen krijgen.

Als eerste volgen de serverplannen, meer en meer speerpunt van Ubuntu. "Een goede Koala kan door de bomen het bos wél zien, zelf met haar hoofd in de wolken", schrijft Shuttleworth, want Ubuntu wil dat 'vrije software voorop blijft lopen met cloud computing'.

Amazon of eigen cloud

9.10 zal daarom uitgebreide cloud-ondersteuning krijgen. Het is nu al mogelijk om met Ubuntu vm-builder zelf een AMI (Amazon Machine Image) te maken, zodat applicaties, libraries en data in de EC2 cloud van Amazon kunnen draaien. Maar voor Koala komt er een portfolio van kant-en-klare images voor EC2, belooft de Canonical-baas.

Daarnaast wordt het mogelijk om 9.10 te gaan draaien in een privé-cloud in het eigen datacenter. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Eucalyptus-project van de universiteit van Santa Barbara. Ook 9.04 zal hiervan gebruik kunnen gaan maken, 'maar tijdens de Karmische cyclus verwachten we de wolken te laten dansen', aldus Shuttleworth als een volleerde New Age-goeroe.

Snellere boot

Bij de desktop-versie concentreert Ubuntu zich op de groeimarkt van netbooks. Shuttleworth belooft een veel snellere opstarttijd, mede doordat de 9.10 Netbook Edition gebruik zal maken van de laatste technologie van Moblin, het mobiele Linux-project van Intel.

Het desktop-uiterlijk wordt grondig onder handen genomen door ontwerpers, wat zal resulteren in een geheel nieuwe look, besluit Shuttleworth. Die moet eind mei tijdens Ubuntu Developer Summit in Barcelona in de steigers staan.