Sinds gisteren is de definitieve versie van 9.10 vrijgegeven, na een korte bètaperiode van minder dan een maand. Karmic Koala heeft een aantal nieuwe features, zoals websynchronisatietool Ubuntu One met 2 GB aan gratis online opslag. Die tool biedt ook synchronisatie tussen verschillende computers.

Nieuw is verder het Software Center, een online app store, die volgens Ubuntu-maker Canonical keuze biedt uit duizenden applicaties. Firefox 3.5 en OpenOffice 3.0 zijn al gebundeld in de Linux-distro.

Bedrijfscloud

Tegelijkertijd is de Server Editie uitgebracht, die uitgebreide cloud-ondersteuning heeft. Naast een koppeling naar de bijvoorbeeld de clouddiensten van Amazon kunnen bedrijven Ubuntu ook inzetten in combinatie met een eigen (private) cloud. Hiertoe is Canonical een samenwerking aangegaan met het Eucalyptus-project van de universiteit van Santa Barbara (VS).

IBM heeft al aangekondigd Ubuntu in te zetten als een 'Windows 7-killer'. De ict-reus biedt een volledige zakelijk desktopomgeving inclusief cloudsupport en eigen applicaties als Lotus Symphony, een variant op OpenOffice, en online samenwerkingstools als Lotus Live.

Met Moblin

Tenslotte is er de Ubuntu Netbook Remix uitgebracht. Deze netbookuitvoering van Ubuntu gebruikt ook elementen van Moblin, de mobiele Linux-distro ontwikkeld door Intel bestemd voor netbooks. Daardoor is Ubuntu Netbook Remix geoptimaliseerd voor de Atom-chip.

Daarnaast bestaat er ook nog de Ubuntu Moblin Remix, die ook de interface van Moblin heeft geïntegreerd.