Canonical-oprichter Mark Shuttleworth stelt ludiek dat de eerste bug van Launchpad, het platform voor softwareontwikkeling en samenwerking dat de Ubuntu-ontwikkelaars gebruiken, is gerepareerd. Dat doet hij 9 jaar na het verschijnen van het eerste bug report, waarin hij beschrijft dat het martaandeel van Microsofts besturingssysteem in zijn ogen te groot is en dus bug #1 wordt.

Shuttleworth complimenteert Microsoft met zijn uitstekende IaaS-cloudplatform (Infrastructure as a Service) Windows Azure dat alle OS’en omarmt maar is blij dat er meer propositie is op het vlak van computergebruik dankzij telefoons, tablets en andere mobiele apparaten. Android, iOS en in mindere mate zijn eigen Ubuntu zorgen anno 2013 voor een bredere markt met gezonde competitie. ”Vanuit Ubuntu’s perspectief is deze bug nu verleden tijd.”

Strijd tegen gratis software

In het gedateerde bug report #1 uit 2004 is Shuttleworth strijdbaar tegenstander van betaalde software, die de eindgebruiker overlevert aan de grillen van de software eigenaar. “Microsoft heeft het grootste marktaandeel in de nieuwe desktop PC-marktplaats. Dit is een bug die Ubuntu en andere projecten zouden moeten repareren. Zoals de filosofie van Ubuntu –projecten voorschrijft: ‘Ons werk wordt aangedreven door het geloof dat alle software gratis en beschikbaar zou moeten zijn voor iedereen.”

Nu 9 jaar later spreekt de Ubuntu-baas van het “sociale element” van deze aloude missie. “Het heeft gediend als een soort intentieverklaring. Maar het is beter om ons te focussen op onze eigen presteren, dan dat we kijken naar de impact op iemand anders product”, schrijft Shuttleworth in zijn reflectie, waarin hij wijst op de goede representatie van open source en het belang van concurrentie.