Canonical gaat niet zover als Linux-concurrent Novell die ook vrijwaring biedt, maar daarvoor in 2006 een verstrekkende overeenkomst met Microsoft heeft gesloten. De Ubuntu-maker heeft vorige week zijn nieuwe supportdiensten onthuld, voor zakelijk gebruik van zijn besturingssysteem. Dit slaat op de server- en de desktopuitvoering van deze Linux-distributie.

Juridische bescherming

In die nieuwe supportdiensten, Ubuntu Advantage geheten, is nu ook standaard een vrijwaring opgenomen. Daarmee dekt Canonical klanten af voor claims, op basis van intellectueel eigendom, zoals copyrights en patenten. Deze juridische bescherming (indemnification) heet Ubuntu Assurance en is van toepassing op alle supportcontracten voor zowel servers als desktops.

Volgens criticasters onderschrijft Canonical hiermee, net als Novell, de validiteit van claims dat Linux intellectueel eigendom schendt. Ondanks dat Microsoft niet wordt genoemd in de vrijwaring van Canonical, wordt die Linux-leverancier wel beschuldigd van collaboratie met de Windows-maker. Microsoft-ceo Steve Ballmer stelt namelijk al geruime tijd dat het open source-besturingssysteem patenten van de Windows-maker schendt. Zeker 235 stuks, aldus de topman. Welke patenten dat zijn, is tot op heden niet genoemd.

FUD

In de open source-gemeenschap overheerst de overtuiging dat het Microsoft hiermee gaat om het zaaien van FUD (fear uncertainty and doubt). Canonical krijgt kritiek dat het hieraan mee lijkt te werken. "Ik denk inderdaad dat Canonical hiermee binnen de community geen vrienden maakt", reageert open source-expert Arjen Kamphuis. "Maar Linux is Linux. Ooit was Suse de beste desktop (in 2005-2007) en nu is het Ubuntu. Het mooie van open source is dat je niet echt van wie-dan-ook afhankelijk bent."

Hij stelt dan ook niet verontrust te zijn over de Assurance voor Ubuntu. "Op de dag dat Ballmer laat zien dat er een echte claim ligt die niet door de community binnen een paar maanden gekilled kan worden door re-coding krijg ik interesse. Tot die tijd zijn al die claims FUD en moeten we ze niet te serieus nemen."

"We hebben dit met de SCO-zaak ook al gezien; Microsoft pompte geld in SCO om jarenlang FUD-campagne te voeren. Het is allemaal onzin, anders had Ballmer wel de patenten bij naam en nummer genoemd."

Amazon en HTC tekenen

In de zakelijke markt hebben patenten echter wel degelijk impact, ook internationaal. Zo hebben Amazon en HTC recentelijk getekend voor de patenten van Microsoft, die daarbij geheim zijn gehouden. Amazon draait zelf Linux op zijn cloud-servers en gebruikt open source in zijn e-reader Kindle.

Beide zijn genoemd in de verklaring over de verder geheime patentenovereenkomst met Microsoft. HTC voert het op Linux gebaseerde smartphonebesturingssysteem Android van Google. Daarvoor betaalt het nu royalties aan Microsoft. Android is dus niet gratis, concludeert Ballmer.

'Beschermingsgeld'

De vergelijking met SCO gaat ook hier op. Enkele jaren terug heeft rond die Linux-bestrijder eenzelfde 'beschermingsdilemma' gespeeld. Microsoft en Sun Microsystems hebben toen vrijwaring voor hun klanten afgekocht bij de Unix-leverancier die rechten op Linux claimt. Daarmee bieden Microsoft en Sun gebruikers van hun producten bescherming tegen patent- en copyrightclaims. Computerproducent Dell heeft dat toen bewust niet gedaan voor zijn systemen met Linux.

Correctie: Canonical is gevestigd op het Isle of Man, wat Brits Kroonbezit is (en daarmee niet direct deel van Groot-Brittanni├ź). De naam Ubuntu is weliswaar Zuid-Afrikaans, maar het bedrijf erachter dus niet.