Open source-goeroe Richard Stallman heeft geen goed woord over voor Ubuntu dat hij 'spyware' noemt. Dit vanwege de samenwerking van Ubuntu-maker Canonical en Amazon, waardoor Ubuntu nu advertenties brengt naar gebruikers. Canonical is ondertussen van plan de aankopen bij Amazon te stroomlijnen door een koopkanaal toe te voegen aan de dash in de aankomende versie, 13.04.

'Ubuntu bespioneert gebruikers'

Stallman, oprichter van de Free Software Foundation, is niet blij met het feit dat gebruikersgegevens van mensen die Ubuntu draaien uitkomt op de servers van Amazon. In de laatste versie, 12.10, voegde Canonical een feature toe waardoor gebruikers makkelijker kunnen zoeken naar producten. Volgens ceo Mark Shuttleworth is dit een slimmere dash dan voorheen, omdat het zoekvenster reageert op de vraag van gebruikers.

Software die gebruikers bespiedt is volgens Stallman per definitie malware. “De advertenties zijn niet het kernprobleem. Het voornaamste issue is het spioneren. Canonical zegt dat het niet aan Amazon vertelt wie er naar wat heeft gezocht. Maar het is net zo erg dat Canonical je persoonlijke gegevens verzamelt als wanneer Amazon dat zou doen", aldus Stallman.

Volgens Ubuntu's Community Manager Jono Bacon is Stallman's reactie overdreven. Hij stelt dat de dash volop in ontwikkeling is om efficiëntere resultaten weer te geven. “Met iedere nieuwe versie van Ubuntu krijgen we geweldige feedback van de community en gebruikers. We streven ernaar om alle gebieden te verbeteren zodat iedere versie een betere gebruikerservaring levert die gratis verkrijgbaar en door iedereen te delen is", reageert Bacon.

Amazon-feature heeft opt-out

Canonical heeft de Amazon-integratie altijd gezien als een toevoeging, niet als een truc om meer inkomsten te genereren. De eerste berichten van Canonical over de Amazon-feature leverden al woedende reacties op van Ubuntu-gebruikers. Vooral toen bleek dat er meer informatie gedeeld wordt met Amazon dan aanvankelijk bekend werd gemaakt. Daarom is de feature nu uit te schakelen met een opt-out.

Maar dat is voor Stallman onvoldoende. “Canonical denkt duidelijk dat veel Ubuntu-gebruikers de functie in defaultmodus laten staan (aan). En velen doen dat misschien, omdat ze er niet bij stilstaan dat ze er iets aan kunnen doen. De aanwezigheid van de deze knop maakt de spionagefeature niet goed."

Hij stelt voor lokaal zoeken weer terug te brengen naar Ubuntu. In de huidige opzet zoekt Ubuntu sinds 12.10 niet meer standaard lokaal, maar ook op netwerklocaties. In de oude Ubuntu was dit nog gescheiden.