Canonical past de omstreden Smart Scope verder aan in de nieuwe versie van Ubuntu om de zorgen van critici weg te nemen. In Saucy Salamander (13.10), die volgende maand verschijnt, worden gebruikersdata verder geanonimiseerd, zodat klanten als Amazon geen persoonlijk identificeerbare gegevens ontvangen.

Dat meldt iloveubuntu.net, op basis van hoe zoekopdrachten nu worden verwerkt op de servers van Canonical. Een Ubuntu-ontwikkelaar plaatste een plaatjeszoekopdracht op Google+, waarbij identificeerbare gegevens uit de URL die wordt teruggestuurd naar de gebruiker zijn geplukt.

Niet gedeeld met derden

De gegevens worden, als ze bij Canonical binnenkomen, ontdaan van specifieke gebruikersdata en dan pas doorgezonden naar commerciële klanten. Vooral op dat laatste was kritiek, omdat Canonical gebruikersgegevens deelde met onder meer Amazon om klanten van ‘relevante zoekresultaten’ te voorzien.

Een tweede punt van kritiek is dat ook lokale zoekopdrachten worden gedeeld met de servers van Canonical. Deze feature is eenvoudig uit te schakelen, benadrukt de Ubuntu-uitgever. Maar mensen als vrije software-goeroe Richard Stallman zijn fel tegen het default inschakelen van deze zoekfeature. Stallman is zelfs van mening dat Ubuntu hiermee spyware is geworden.

Privacyzorgen

Het is zeer de vraag of de zorgen van critici inderdaad worden weggenomen. Gebruikersdata komen nog steeds bij Canonical terecht en gezien de huidige trend waarbij bedrijven worden gedwongen data af te staan aan de Amerikaanse overheid, leidt deze feature tot de zorg dat er voortaan ook meegekeken wordt bij de (lokale) zoekopdrachten van Ubuntu-gebruikers.

Bovendien blijft de feature wel default ingeschakeld, wat menig gebruiker om principiële redenen een doorn in het oog is. Eerder voegde Canonical wel een disclaimer toe aan de dash waarmee gebruikers worden gewaarschuwd over de nieuwe zoekfunctie.