Ubuntu-maker Canonical werkt nu aan een emulator voor Android. En die is niet alleen een tool voor softwareontwikkelaars. Canonical wil de Android-laag namelijk inbouwen in zijn eigen Linux-uitvoering zodat de smartphoneapplicaties probleemloos draaien naast reguliere applicaties. Dit biedt mogelijkheden voor tablets, netbooks en andere mobile internet devices (mid's).

Voor x86-processors

Android is een Linux-uitvoering die Google speciaal voor smartphones heeft ontwikkeld. Daarbij heeft het internetbedrijf een eigen Java-omgeving gemaakt waarin de applicaties dan draaien. Google wijkt daarmee af van de officiële Mobile Edition van Java, waardoor Android-applicaties niet zomaar draaien op een reguliere Java Virtual Machine (JVM). Java-schepper Sun Microsystems heeft hier in 2007 al tegen geprotesteerd.

Android werkt op energiezuinige Arm-processoren zoals die in de G1-smartphone van HTC. Ubuntu - en de nu in ontwikkeling zijnde Android-emulator - draait op x86-processors van Intel en AMD. Dat omvat dus ook de energiezuinige Atom-chips van Intel, die dienst doen in netbooks.

Prototype

Een prototype van de zogeheten Android Execution Environment is nu net onthuld op de Ubuntu-ontwikkelaarsbijeenkomst die Canonical deze week houdt in Barcelona. Die proefversie functioneert al wel, maar is nog niet af. Het is nog onbekend wanneer de Android-emulator gereed moet zijn. Het bedrijf wil de Android-emulator op termijn ook vrijgeven zodat andere Linux-leveranciers het kunnen verwerken in hun distributies.