De Netbook Edition van de bekende Linux-distributie opent documenten als tekstbestanden, presentaties en spreadsheets voortaan in de online-kantoorapplicatie van Google. Die neemt daarmee de plaats in van het open source-kantoorpakket OpenOffice. Ubuntu-maker Canonical voert meer wijzigingen door in de netbook-uitvoering van zijn Linux-distributie om die toegankelijker voor consumenten te maken. Dit meldt ict-nieuwssite Digitizor.

Deze veranderingen worden doorgevoerd in de aankomende versie 10.04 (codenaam Lucid Lynx) van Ubuntu. Die update staat gepland voor april dit jaar. Midden deze maand worden de geplande features vastgelegd. Dan zal dus ook vast komen te staan of OpenOffice.org definitief vervalt voor netbooks. Daarna worden er alleen nog bugs aangepakt.

Google search in de ban

Ubuntu schrapte onlangs Google als standaardzoekmachine, omdat het een deal sloot met Yahoo. Deze zoekmachinemaker werkt intensief samen met Microsofts zoekmachine Bing. Het is overigens niet bekend of de keuze voor Google Docs ook voortkomt uit een zakelijke deal met de aanbieder daarvan. Ubuntu werkt ondertussen wel samen met Google aan Chrome OS, dus een deal is niet uitgesloten. Maar de makers van Ubuntu kunnen ook op het idee zijn gekomen tijdens het ontwikkelen aan Chrome OS.

Verder heeft Ubuntu-maker Canonical in november al besloten het Photshop-alternatief The Gimp te verwijderen uit de standaardinstallatie. Net als OpenOffice kunnen gebruikers deze software wel zelf toevoegen met behulp van het Software Center van Ubuntu. OpenOffice kan altijd nog terugkomen als Oracle de webversie uitbrengt.

Bron: Techworld