Mark Shuttlewoth, oprichter van Ubuntu, heeft gereageerd op de aantijgingen dat zijn bedrijf mee zou liften op het werk dat anderen, met name Red Hat, hebben verzet aan windowmanger GNOME. Volgens Shuttleworth wil Ubuntu’s moederbedrijf Canonical zich vooral richten op het ontwikkelen van nieuwe gereedschappen en componenten voor de open-source gemeenschap. Focussen op dingen die al werken is volgens hem onlogisch, zo stelt hij.

Grote bijdrage

Shuttleworth schrijft op zijn webblog dat mensen die zeggen dat Canonical dit soort dingen nalaat te doen misschien gelijk hebben. Maar zij vergeten alle dingen die het bedrijf wel voor de open-source gemeenschap doet. Volgens Shuttleworth levert Canonical op hun manier een grote bijdrage aan het open-source ecosysteem in zijn geheel.

Timing

Volgens de oprichter van Canonical heeft de kleine bijdrage van zijn bedrijf aan code voor GNOME vooral te maken met timing. Toen Ubuntu werd gelanceerd bestond de windowmanager al, net als bijvoorbeeld de tegenhanger KDE, de Linux kernel en X. Bovendien hadden al die projecten al een planning om bugs en tekortkomingen op te lossen.

Alternatief

Shuttleworth zegt ten slotte dat Canonical en Ubntu Linux vooral helpen door het voor gebruikers eenvoudiger te maken om het te gebruiken. Volgens hem geeft Ubuntu gebruikers een goed alternatief voor Windows en creëert het commerciële mogelijkheden voor partners. De Zuid-Afrikaan stelt dat nooit hun doel om meer code te schrijven, alles bestond immers al maar volgens Shuttleworth niet op een manier waarop het grote publiek er gebruik van kan maken.

Meeliften

Shuttleworth deed zijn uitspraken in reactie op aantijging van Red Hat-medewerker Greg DeKoenigsberg in juli van dit jaar. Uit de GNOME census die die maand werd gepubliceerd, bleek dat Canonical slechts 1,03% van de code voor GNOME had geschreven. Concurrent Red Hat schreef ruim 16,3% en Novell 10,4%. Volgens DeKoenigsberg liftte Ubuntu op die manier mee op het werk dat door anderen werd verzet.