Canonical laat weten dat er geen speciale netbookversie van Ubuntu meer komt. "De introductie van een nieuwe shell voor Ubuntu betekent dat we een userinterface hebben die op elke soort pc goed werkt", schrijft Canonical-oprichter Mark Shuttleworth in een blogpost. "Er is geen noodzaak meer voor een aparte versie voor netbooks." De editie voor mini-laptops werd in 2008 gepresenteerd.

Netbooks blijven wel belangrijk voor Ubuntu, aldus Shuttleworth. "Als we kijken naar de downloadcijfers op Ubuntu.com dan zien we dat de interesse in netbooks snel toeneemt. Maar wij erkennen hiermee dat afzonderlijke images niet meer nodig zijn nu de verwachte convergentie van apparaten steeds dichterbij komt."

Unity, geen GNOME

In versie 11.04 is Ubuntu voorzien van Unity, de desktopomgeving die Canonical zelf heeft ontwikkeld op basis van de netbookuitvoering van zijn Linux-distributie. Vanaf versie 11.04 heet Ubuntu weer gewoon Ubuntu. Ook de toevoeging 'desktop edition' laat Canonical vallen.

Canonical loost de desktopomgeving GNOME wegens onenigheid over het design, zo werd vorig jaar bekend. Volgens Shuttleworth waren er bijvoorbeeld verschillen van opvatting over hoe programmamenu's moeten verschijnen en hoe favoriete programma's moeten worden gepresenteerd.