Canonical stopt na vijf jaar met cloudopslagdienst Ubuntu One. Oorzaak is de toegenomen concurrentie en het gebrek aan investeringsruimte. De dienst wordt stopgezet op 1 juni aanstaande en gebruikers moeten dus voor die datum hun data overzetten. Daarvoor wordt binnenkort een "simpele migratietool" voor aangeboden, belooft Canonical-CEO Jane Silber.

'Zware beslissing'

Het bedrijf achter de populaire Ubuntu Linux-distributie spreekt van een zware beslissing maar wil de focus leggen op zijn basisactiviteiten. Dat zijn het ontwikkelen van een "geconvergeerd besturingssysteem voor telefoons, tablets en desktops." De clouddienst bestaat sinds mei 2009. Gebruikers kregen destijds 2 GB aan gratis opslagruimte.

Maar door toegenomen concurrentie van krachtige spelers (Google Drive, Dropbox, OneDrive) moest ook Ubuntu One mee met de vaart der volkeren. De gebruiker werd verleidt met extra opslagruimte en een beloningssysteem werd opgetuigd voor het binnenslepen van nieuwe gebruikers. Ook Mac OS X kreeg een client, maar het gebruik bleef ondanks deze moeite minimaal.

Onhoudbaar

Silber: "Een rol in de gratis opslagoorlog is geen houdbare positie voor ons. Zeker nu andere diensten vaak 25 tot 50 GB aan gratis opslag geven. Als we een dienst aanbieden, willen we mondiaal meedoen en om dat voor Ubuntu One te kunnen doen kost dat meer dan we willen investeren. We kiezen daarom voor het investeren in het absoluut beste open platform dat er is en daarbij de beste diensten en content van partners benadrukken."

Canonical gelooft ondanks alles in zijn product. Daarom geeft het de broncode van Ubuntu One vrij aan de ontwikkelaars die zelf een open source cloudplatform willen opbouwen.