De Ubuntu Edge, Canonicals eerste smartphone draaiend op de Linux-distributie Ubuntu, wordt pas realiteit wanneer er de komende maand 32 miljoen dollar wordt ingezameld via crowdfunding op Indiegogo.

De specificaties van de nieuwe Edge-smartphone, die naast Ubuntu for Phone ook standaard Android draait, zijn bekend, maar het toestel verschijnt alleen in mei 2014 op de markt wanneer het benodigde bedrag in één maand tijd wordt ingezameld. Lukt dat niet, moeten toekomstige gebruikers het doen met een goedkopere variant, zo laat Ubuntu-maker Canonical weten bij de onthulling van zijn eerste smartphone.

De komende 31 dagen kunnen geïnteresseerden daarvoor een bedrag 830 dollar doneren – alleen de eerste dag 600 dollar via een korting – voor de realisatie van de Edge. Ook is mogelijk om de smartphone in bulks van 50 of 100 stuks te claimen. Alles samen moet dat 32 miljoen dollar opleveren. Dat gaat voorlopig goed, de teller staat nu al op 3 miljoen dollar.

4,5 inch multi-core

De Ubuntu Edge wordt in dat geval een 4,5 inch HD-smartphone in het topsegment, goed geschikt voor het bedrijfsleven. Naast een touchscreen van saffierkristal bij een resolutie van 1280 bij 720 pixels krijgt het toestel een multi-core processor, 4GB aan RAM en opslagruimte van liefst 128 GB.

Er is ondersteuning voor 4G (Dual-LTE) en NFC en er zijn twee camera’s, 8 megapixel achter en 2 megapixel aan de voorkant. Het bijzondere is de touchvriendelijke versie van Ubuntu die de Edge in combinatie met Android draait. Het toestel kan via een dockstation als volledige Ubuntu-desktop werken.

Keuze voor Android

De keuze voor Android als dualboot op de Edge noemt Canonical een bonus voor app-ontwikkelaars en iedereen met een grote Android-appverzameling. “Vanaf dag één ben je in staat de Ubuntu-desktop vanuit Android op te starten via onze bestaande Ubuntu for Android-app. Die integratie is vandaag de dag al volledige functioneel.”

Canonical hoopt daarnaast app-ontwikkelaars warm te maken door HTML 5-applicaties voor ander platforms gemakkelijk over te brengen naar het Ubuntu OS. Dat kan via het aanstaande SDK, dat volgens de Ubuntu-maker elke app een desktop-, tablet- en smartphone-interface geeft. "It’s a developer’s dream", aldus Canonical.

Het verhaal achter de Ubuntu Edge: