De eerste smartphone- en tabletversie van Ubuntu ziet het levenslicht. Canonical heeft Ubuntu Touch 1.0, dat het voorlopig nog moet doen met basisfunctionaliteit, beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars en evaluatie. De vroege release draait op de Galaxy Nexus en Nexus 4, waarbij testers desgewenst kunnen terugschakelen naar Android.

Canonical hoopt in samenwerking met deze ontwikkelaars, een aantal hardwarfabrikanten en providers begin 2014 de eerste Ubuntu Touch-toestellen op de markt te kunnen brengen. De eerste belangrijke stap daarbij is vandaag gezet: de sdk, inclusief templates en thema’s - is nu beschikbaar voor alle geïnteresseerde ontwikkelaars. Het pakket bevat ondersteuning voor zowel native als HTML 5-ontwikkeling.

Zoektool Smart Scope nu anoniem

Het mobiele open source-besturingssysteem komt tegelijkertijd uit met Ubuntu 13.10 voor de desktop, dat de codenaam Saucy Salamander meekrijgt. Ubuntu 13.10 is de tussenrelease in de aanloop naar weer een LTS-versie (Long Time Support) in april. Het OS draait op de Linux-kernel 3.11, die met zijn bijnaam ‘Linux for Workgroups’ verwijst naar de klassieke Windows-versie 3.11.

In Ubuntu 13.10 is de controversiële Smart Scope aangepast om gegevens te anonimiseren. Bij de tool die lokale en extern zoeken mogelijk maakt, wordt gebruikersdata nu verder geanonimiseerd, zodat klanten als Amazon geen persoonlijk identificeerbare gegevens ontvangen. Configuratie voor privacy en ook zoekvoorkeuren moet handmatig worden gedaan.

Zo ziet Ubuntu Touch er uit op een smartphone: