Vanaf de volgende versie van Ubuntu, Lucid Lynx die in april zal verschijnen, is niet Google, maar Yahoo! de default zoekmachine in Firefox. Dit schrijft Rick Spencer van Canonical in een post van gisteren op een mailinglist.

In zijn mail kondigt hij twee veranderingen aan. De eerste is niet echt een verandering, maar meer een geruststelling. Gebruikers die nu Google als standaard hebben ingesteld, behouden deze instelling. Voor hun verandert er niets.

Geen informatie delen

De echte verandering zit hem in de nieuwe installaties. Daarin zal Yahoo! als default staan in de chrome (zo noemt Mozilla de browserinterface waaronder ook het zoekveld rechtsboven in de browser). Dat is met twee muisklikken te veranderen, verzekert Spencer. Hij voegt daar nog aan toe dat Yahoo! geen persoonlijke of gebruiksinformatie deelt met derden.

De verandering wordt doorgevoerd omdat Canonical een deal heeft gesloten met Yahoo!. De opbrengsten van de zoekopdrachten zullen worden gedeeld. Met dat geld kan Canonical weer ontwikkelaars inzetten om de “open ontwikkeling van Ubuntu en het Ubuntu Platform voort te zetten.”

Bron: Techworld.nl.

Update: Uitleg van Mozila's chrome (niet Google Chrome) aangevuld.