Voorzitter Scott James Remnant van de technische toezichtsraad voor Ubuntu stelt sneller upgraden voor als oplossing voor problemen die hij heeft gesignaleerd toen hij nog bij Ubuntu-maker Canonical werkte. Hij was voorheen developer manager bij dat bedrijf. Volgens Remnant zorgt de huidige halfjaarlijkse upgradecyclus ervoor dat er nieuwe functies in Ubuntu komen terwijl ze eigenlijk nog niet af zijn.

Wel op tijd, niet af

Dat wordt volgens de opgestapte topman veroorzaakt doordat het Ubuntu-planningsproces bepaalde functies ophangt aan bepaalde Ubuntu-releases. En ontwikkelaars krijgen enorme druk opgelegd om die planning ook te halen. “Dat is nou precies wat je niet hoort te doen met een release-schema op vaste tijden", blogt Remnant, die tegenwoordig in dienst is bij Google.

In theorie hebben Ubuntu-ontwikkelaars zes maanden de tijd voor nieuwe functies. Remnant stelt dat er effectief natuurlijk geen zes maanden is, mede door planning aan het begin van die periode en het bugfixen na de zogeheten feature freeze. Dat laatste gebeurt in de aanloop naar het vastliggende release-moment. De ex-ontwikkelaarsmanager bij Canonical stelt dat er in de praktijk maar zo'n drie maanden echte ontwikkeltijd is.

Planning, bonussen

Bovendien is Canonical intern gericht op het halen van geplande functies in specifieke releases. Dit geldt ook voor personeelsbeoordelingen en dus bonussen. Aangezien dat bedrijf de meeste Ubuntu-ontwikkelaars in dienst heeft, zorgt dit er volgens Remnant voor dat er onrijpe functies terechtkomen in de nieuwe release. Hij bekent dit zelf ook meermaals te hebben gedaan, “omdat ik moest". De Ubuntu-topman stelt dat dit zelfs voorkomt als een nieuwe functie een oude, wel rijpe, vervangt.

De oplossing die hij nu voorstelt, is een sneller update-schema. In plaats van elke zes maanden een nieuwe Ubuntu-release zou er elke maand een nieuwe versie moeten uitkomen. Een functie die nog niet af is, kan dan met een gerust hart worden uitgesteld. Het uitstel is dan voor slechts een maand, of twee, en niet gelijk een half jaar. Ubuntu 11.10 staat gepland om op 13 oktober uit te komen.

Voorbeeld Firefox

De open source-browser Firefox is al voorgegaan met een snellere updatecyclus. Firefox-maker Mozilla brengt elke 16 weken een nieuwe versie uit en schrapt daarbij de ondersteuning voor oudere, recent verschenen versies. Dit heeft ophef veroorzaakt, met name onder zakelijke gebruikers. Microsoft heeft daar al op ingespeeld.