De ontwikkelaars van Ubuntu-maker Canonical overwegen de overstap naar rolling releases van zowel zijn kernel als de hele distributie. De Linux-distributie komt al sinds zijn introductie 9 jaar geleden elk half jaar met een nieuwe uitgave.

Het idee is om dit te verlengen naar elke twee jaar, waarbij alle edities Long Time Support (LTS) krijgen. Volgens het ontwikkelteam van Ubuntu staat zo'n nieuw schema nog niet vast.

Gebruikers pushen

De eerstvolgende versie Raring Ringtail (13.04) staat gepland voor april 2013. Het jaar daarop volgt weer een LTS-versie. Volgens het nieuwe beleid van Canonical gaan edities vijf jaar mee, terwijl een standaard release van Ubuntu nu anderhalf jaar 'houdbaar' is. Daarna krijgt zo'n versie, die telkens een allitererende codenaam van een dier meekrijgt, geen patches meer.

Volgens de nieuwe plannen moet Ubuntu echter steeds worden geüpdatet. Tussen elke tweejaarlijkse versie wil Canonical voortdurend updates uitbrengen. Zo wil het stabiliteit leveren en de laatste geavanceerde functies toevoegen. “Gebruikers worden gepusht bij de laatste package releases, niet alleen van de kernel maar ook van de hele distributie", vertelt teammanager Leann Ogagawara via Google Hangout.

Twijfels over stabiliteit

Techblog ExtremeTech twijfelt aan de stabiliteit van een rolling release. Zij stellen dat standaard uitgaves van distributies doorgaans meer tijd hebben om getest te worden voordat zij “in het wild vrijgelaten worden." Een voortdurend veranderende versie kan tegen nieuwe problemen aanlopen. Daar staat volgens het blog wel tegenover dat de distributie steeds de nieuwste security-, software- en andere belangrijke updates krijgt.

Ook volgens Ogagawara kleven er risico's aan het nieuwe updateschema. “Het is voor een distributie een gigantische taak om er dagelijks voor te zorgen dat alles werkt. Daarbij moet de impact op gebruikers worden overwogen. Zullen zij tevreden zijn met tweejaarlijkse grote release en slechts een rolling release daartussen?", vraagt zij zich af.