De Franse uitgevers Gallimard, Flammarion en Albin Michel hebben Google aangeklaagd wegens auteursrechtenschending. Volgens de Fransen heeft Google 9.797 van hun boeken ingescand en gepubliceerd zonder toestemming. Ze klagen de zoekmachinereus daarom aan wegens vervalsing.

Tienduizend euro per boek

Volgens de Franse krant Le Monde eisen de uitgevers duizend euro schadevergoeding per ingescand boek. De totale eis komt op die manier op bijna 10 miljoen euro. De uitgevers zeggen zich nog in te houden: “We hebben ons beperkt tot de boeken waarvan we zeker zijn dat Google ze heeft overgenomen”, verklaart de jurist van de aanklagers. Het gaat om auteursrechtelijk beschermde uitgaven.

Via Google Books wil de zoekmachinegigant een aantal grote wetenschappelijke bibliotheken online doorzoekbaar maken. Google zegt zich daarbij volledig te houden aan het auteursrecht van de landen waarin men actief is. Google scant auteursrechtelijk beschermd materiaal van partners in maar beperkt zich daar bij tot een preview. “Genoeg om het werk te ontdekken maar niet genoeg om het te lezen”, aldus Google.

Google is verrast

De zoekgigant is verrast dat de Fransen het bedrijf aanklagen. “We werken al enige tijd samen met Franse uitgevers om hun online publiek en omzetmogelijkheden te verhogen”, laat het bedrijf aan Webwereld weten. “Google respecteert alle auteursrechten en we hebben partnerships met grote en kleine rechthebbenden over de hele wereld die het voor hen mogelijk maakt om geld te verdienen met hun werken”. Het bedrijf blijft bovendien doorgaan met die samenwerking.

Google werd in 2006 al aangeklaagd door de Franse uitgeversgroep La Martiniere. Die uitgever won toen van het Amerikaanse bedrijf. Google moest destijds ongeveer 300 duizend euro betalen, terwijl La Martiniere 15 miljoen euro eiste. De zoekgigant mocht van de rechter niet langer boeken plaatsen zonder toestemming. Google is daartegen in beroep gegaan.

Google heeft in Frankrijk sinds een halfjaar een overeenkomst met uitgeverij Hachette Livre. Het bedrijf mag van die uitgever alle Franstalige boeken online plaatsen die niet meer worden bijgedrukt .