Gebruikers die regelmatig de hardware in hun systeem vervangen of upgraden kunnen tegen problemen aanlopen met de Software Protection Platform-validatie. Deze accepteert maar enkele veranderingen. Indien er 'teveel' hardware wordt vervangen, moet de gebruiker een nieuwe licentie aanschaffen.

De validatie ligt in het verlengde van het Windows Genuine Advantage-programma (WGA). Software Protection Platform kijkt tijdens de installatie naar de aanwezige hardware. Zit er na verloop van tijd veel andere hardware in de machine, dan beschouwt Vista het als een nieuwe pc. "De klant kan dan een nieuwe licentie aanschaffen of in gesprek gaan met de supportafdeling", legt woordvoerder Mike Burk van Microsoft uit.

Burke vergelijkt de validatie met de huidige techniek onder de motorkap van Windows XP. "De techniek is flexibeler dan de validatie in XP", stelt de zegsman. "We denken dat deze verbeteringen meer tegemoet komen aan pc-enthousiastelingen."

Eindgebruikers willen graag van Microsoft weten of er net als bij XP een tijdsinterval aanwezig is. Softwareontwikkelaar Don Smutny: "Het heractiveren van XP is niet nodig indien je een tijdsinterval aanhoudt van 30 tot 45 dagen voor het vervangen van hardware. Ik wil graag weten of er binnen Vista ook zo'n klok aanwezig is."