Tijdens een topontmoeting in Chili schreeuwde koning Juan Carlos de weinig diplomatieke woorden "¿Por qué no te callas?" ("Waarom hou jij je mond niet?") naar Hugo Chávez. Inmiddels is deze gevleugelde uitspraak te vinden op ringtones, koffiemokken, t-shirts en websites, zo meldt de Guardian.

Naar schatting hebben 500.000 mensen een ringtone met de reprimande gedownload, waarmee zo'n 1,5 miljoen euro is verdiend. Om auteursrechtelijke problemen met de Spaanse koning te voorkomen, hebben veel ringtonebedrijven de woorden opnieuw laten inspreken door een acteur.

Just shut up

Verder zijn ruim 700 video's van en naar aanleiding van het incident verschenen op YouTube. De parodieën variëren van een Benny Hill-achtige sketch tot een Nike-reclame met de Braziliaanse voetbalster Ronaldinho en de pay-off: "Juan do it. Just shut up."

Ook de Peña brothers, die een kleine negotie in t-shirts hebben, profiteren van de koninklijke woede-uitbarsting. Zij worden nu overladen met bestellingen van hun t-shirtontwerp waarop de koning staat.