Dat stelt analist Graham Finnie tegenover Light Reading, een website over de telecomindustrie. Finnie baseert zich op een studie naar 41 markten in West-, Centraal- en Oost Europa.

Glasvezelnetwerken zit her en der in Europa, waaronder Nederland, flink in de lift. De komende jaren wordt een vermenigvuldiging verwacht van het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting. Het aantal aansluitingen zal in het jaar 2013 op 20,5 miljoen zitten, tegenover de huidige 2,4 miljoen huishoudens.

De koploper op dit moment is Zweden, waar acht procent van de bevolking is aangesloten op FTTH. Nederland zit, ondanks verschillende initiatieven op het gebied van glasvezel, nog rond de één procent qua penetratie van FTTH.  

Achterstand

Ondanks de geprojecteerde groei lopen Nederland en de rest van Europa ver achter op Azië en Noord-Amerika als het gaat om glasvezelaansluitingen. “Europa blijft achter Azië en Amerika aanlopen. Dat was het geval vier jaar geleden en dat is nog steeds zo,” aldus Finnie. “Europa zit ongeveer nu op het niveau waarop Japan tien jaar geleden zat.”

Dat de uitrol van het netwerk in Europa achterloopt op dat van andere gebieden, ligt volgens de analist niet alleen aan de internetaanbieders. “Ook de beleidsmakers treden traag op en zijn verantwoording schuldig.”  Dat is bemoedigend maar tegelijkertijd typerend voor Europa.

Rusland aan kop

Volgens de voorspelling zou Rusland rond 2013 het Europese land met de meeste huishoudens hebben met een FTTH aansluiting, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken zullen voorlopig blijven leiden qua penetratiegraad. In 2013 zal naar verwachting 30 procent van de Zweedse huishoudens zijn aangesloten op glas.