Dat heeft staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) geantwoord op kamervragen van de PvdA'ers Ferd Crone en Pauline Smeets. De extra tijd moeten de ondernemers met een oude Windows-versie volgens Wijn gebruiken om zich te 'oriënteren op de aanschaf van benodigde hard- of software'.

"In overleg met ondernemersorganisaties wordt nog gezocht naar mogelijkheden voor aanvullende dienstverlening voor deze categorie ondernemers", aldus de staatssecretaris. "Uitgangspunt blijft dat zij elektronisch aangifte doen en, wegens het beschikbaar hebben van een computer, niet in aanmerking komen voor ontheffing."

Met oudere versies van Windows is het voor ondernemers niet mogelijk om hun aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting te doen. Volgens Wijn leidt dit echter niet tot grote problemen. De meeste ondernemers (85 tot 90 procent) besteden hun aangifte uit aan belastingconsulenten.

Ook het aantal mensen met een oude versie van Windows is volgens de staatssecretaris beperkt. "Volgens marktgegevens bedraagt dit deel in ieder geval minder dan 10 procent, en waarschijnlijk zelfs minder dan 5 procent. In totaal gaat het naar verwachting om tussen de 5.000 en 15.000 aangiften inkomstenbelasting op een totaal van een miljoen."

Ondernemers zijn sinds dit jaar verplicht om hun aangifte elektronisch te doen. Dit gaat nog niet bij iedereen van een leien dakje. Eerder waren er al de nodige klachten omdat de benodigde software tot 15 maart niet beschikbaar was voor Linux.

Particulieren kunnen hun aangifte nog wel gewoon schriftelijk doen. Staatssecretaris Wijn heeft beloofd dat particulieren vanaf 1 januari 2006 hun aangifte voor de inkomstenbelasting ook via Linux kunnen doen. Particulieren met een Mac kunnen sinds 1 maart elektronisch aangifte doen.