Medion heeft besloten voorlopig af te zien van de introductie van de MD90110 Home Server. Volgens salesdirector Michiel van der Vliet van Medion Benelux 'komt de Medion Home Server er zodra de problemen met Windows Home Server zijn opgelost'. Medion is vooral bekend als leverancier van pc's die bij de Aldi te koop zijn.

De MD90110 werd ruim een jaar geleden op de WinHEC 2007 conferentie aangekondigd. Sindsdien is het erg stil geworden rondom het product. Opmerkelijk, want juist de Medion-versie van de Windows Home Server kreeg direct al veel lof toegezwaaid vanwege de fraaie design en de geavanceerde opslagfunctionaliteit.

Ondersteuning voor maximaal 1 harde schijf

Medion wilde de Home Server nadrukkelijk met RAID-functionaliteit uitrusten tot een maximum van 4 harde schijven en 2TB opslagcapaciteit.

De huidige versie van Windows Home Server levert echter niet de functionaliteit die Medion nodig heeft. Beperkingen in het besturingssysteem maken dat van de vier hot pluggable harde schijven, er maar één ook echt gebruikt kan worden.

'De andere drie worden als corrupt gezien', aldus Van Vliet. 'Medion is van mening dat de consument met ons systeem het volledige product moet kunnen gebruiken. We wachten daarom op een update van Microsoft Home Server waarbij we alle harde schijven in onze Home Server kunnen aansturen in plaats van één in de huidige versie.'

Windows Home Server baseert haar opslag op het principe van 'balanced storage'. Alle in- en externe schijven worden onafhankelijk van de gebruiker geformatteerd en daarna als één groot volume gepresenteerd.

Windows Home Server wijkt hiermee af van wat gangbaar is bij vergelijkbare systemen. Die zetten juist in op gebruik van RAID om meer snelheid of juist meer datazekerheid te bieden.

Volgens Steven VanRoekel, hoofd van het team dat Windows Home Server ontwikkelde, heeft Microsoft bewust niet gekozen voor RAID-ondersteuning. "Het RAID-systeem zou ons een aantal beperkingen opleggen. Zo moeten de gebruikte schijven bij RAID van een gelijke grootte zijn. Daarnaast maken zij gebruik van dezelfde bus, terwijl wij juist willen dat de gebruiker diverse schijven via verschillende aansluitingen, zoals firewire en usb, kan gebruiken", aldus VanRoekel.

Steeds minder functionaliteit

Windows Home Server wordt al vanaf het begin geplaagd door problemen. Vorig jaar stelde HP de introductie van zijn MediaSmart home server al uit omdat de software als onvoldoende was bestempeld.

Terwijl het product door Microsoft wordt voorgesteld als de oplossing voor opslag en back-up van alle belangrijke digitale gegevens in een huishouden, blijkt juiste de data niet altijd veilig op de Home Server.

Microsoft heeft eerder aangekondigd deze problemen met een tot 'Powerpack' omgedoopte update, te verhelpen. Ook zou de 'powerpack' nieuwe functionaliteit bieden zoals ondersteuning voor 64-bit versies van Vista en de mogelijkheid de gegevens op de Home Server op een externe schijf te backuppen. Deze veelgevraagde, nieuwe functie zal uiteindelijk toch niet met de nieuwe update uitkomen, laat Todd Headrick, hoofd marketing bij Microsoft voor Windows Home Server, nu weten in een bericht op het Windows Home Server forum.

Volgens Headrick 'Lukt het niet de functie goed te laten samenwerken met andere delen van de software van Home Server, waardoor consumenten ongewild juist hun backup kunnen beschadigen of verliezen wanneer zij een hersteloperatie uitvoeren'. Volgens Headrick is de eerdere aankondiging van de nieuwe functie 'een van de voorbeelden waarbij een marketingafdeling uit enthousiasme aan de loop gaat met een mogelijke toekomstige functionaliteit'.

Reactie Microsoft

Microsoft zegt in een reactie tegen Webwereld dat het de klacht van Medion 'niet herkent'. Volgens Lucas de Clerq, hoofd van de OEM business Group bij Microsoft Nederland en verantwoordelijk voor Windows Home Server, hebben sinds de marktintroductie in november al meerdere leveranciers producten met Windows Home Server uitgebracht. Microsoft verwijst daarbij naar Qmotion en Fujitsu Siemens.

'Wanneer de Powerpack-update voor Windows Home Server gereed is, is nog onbekend. Maar deze wordt ieder ogenblik verwacht', aldus De Clerq. Medion hoopt eveneens op een spoedige release van de update en wil dan nog in juni of juli alsnog de MD90110 op de markt brengen.