Domeinhandelaar NameSpace en 160 bedrijven en rechthebbenden – waaronder Ahold, KLM, Unilever en ongeveer het hele Nederlandse elftal – stonden vandaag tegenover elkaar in de Amsterdamse arrondissementsrechtbank. De inzet: 300 door NameSpace geregistreerde domeinnamen.

Iedereen die geïnteresseerd is in internetjuridische zaken keek met spanning uit naar deze zaak. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek eist de namen terug voor zijn klanten, plus een schadevergoeding. Het gaat om merknamen, handelsnamen en eigennamen. NameSpace registreerde domeinnamen als Always.nl, Audi-a6.nl en edgardavids.nl.

De domeinhandelaar huldigt het standpunt van 'First come, first go'. "Het merkrecht is geen maatschappelijk condoom. Bedrijven zijn gewoon te laat", zei Gijs Graafland van NameSpace eerder tegenover WebWereld. En: "De merkenmaffia probeert ons met grof juridisch geweld van onze domeinnamen af te halen. Ze hebben gewoon zitten slapen, zoals bijna alle bedrijven uit de oude economie."

De rechter deed vanmorgen, na de pleidooien te hebben aangehoord, nog geen uitspraak. De advocaat van NameSpace krijgt extra tijd om de zaak goed voor te bereiden. NameSpace heeft namelijk pas afgelopen vrijdag een advocaat ingeschakeld. Joris van Manen van De Brauw Blackstone Westbroek is enigszins teleurgesteld: "Het is raar dat de wederpartij heel lang kan wachten en dan vervolgens wordt beloond."

Volgens Graafland ligt het iets anders: "De tegenpartij heeft al op 3 mei toestemming gekregen voor het kort geding. Ze hebben ons echter pas op 29 mei gedagvaard. Ze vertragen de boel dus bewust. Op deze manier is het geen eerlijke wedstrijd." Graafland is opgetogen over de beslissing van de president. "We hebben nu meer tijd op ons goed voor te bereiden. We zullen ons standpunt per URL motiveren."

Zover zullen de aanklagers niet gaan. Het advocatenkantoor komt met één pleidooi voor alle namen. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.Eerdere relevante berichten: Recalcitrant Name Space weigert vonnis te volgen (16 mei 2000) Name Space verheugt zich op rechtszaak om domeinen (09 mei 2000)