Scientology heeft op het laatste moment geprobeerd de cassatie in te trekken. XS4ALL en Spaink hebben zich hier naar eigen zeggen uit alle macht tegen verzet.

De zaak is nu verwezen naar de zitting van 12 augustus 2005. Op deze zogenoemde rolzitting zal er een dag bepaald worden waarop de procureur-generaal een advies uitbrengt aan de Hoge Raad over het intrekkingsverzoek van Scientology. Na dit advies zal de Hoge Raad een definitieve uitspraak doen.

XS4ALL vertrouwt erop dat ook de Hoge Raad erkent dat het auteursrecht niet misbruikt mag worden om de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen, zo stelt de provider in een verklaring. De advocaat-generaal had immers op 18 maart van dit jaar in zijn advies al vastgesteld dat het auteursrecht niet verheven is boven toetsing aan de vrijheid van meningsuiting, en gaf ook aan dat er auteursrechtelijk gezien niets mis was met de citaten uit werken van de sekte op de homepage van Karin Spaink.

Het ligt in de lijn van de Scientology-strategie om zich op het laatste moment terug te trekken uit door zichzelf aangespannen rechtszaken, zo vindt de isp. XS4ALL hoopt dat de Hoge Raad deze tactiek niet zal honoreren.