"Toen we de samenwerking in juni aankondigden, hebben we afgesproken dat we de invoering tot oktober zouden uitstellen om de overheid in staat te stellen om de details te bekijken," zei Google op vrijdag. "Aangezien de gesprekken met justitie nog altijd lopen, zullen we de samenwerking nog even uitstellen zodat het overleg verder kan gaan."

Google en Yahoo kwamen eerder dit jaar overeen dat Google advertenties bij de zoekresultaten van Yahoo zou vertonen op pagina's in de VS en Canada. De overeenkomst werd opgesteld terwijl het overnamebod van Microsoft uit elkaar viel. Critici beweren dat de overeenkomst de concurrentie belemmert en tot hogere prijzen zal leiden.

Veiling garandeert eerlijke prijzen

Volgens Google zijn eerlijke prijzen gegarandeerd omdat de advertenties via een veiling-systeem worden verkocht. De zoekgigant heeft in de laatste weken via blog posting en een speciale website een actieve lobby gevoerd om goedkeuring voor de samenwerking te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft bevestigd dat het de voorgestelde samenwerking onderzoekt op mogelijke overtredingen van de mededingingswet.