Zo werkt de evolutie nu eenmaal: de soort die zich het snelst kan aanpassen aan veranderende omstandigheden zal overleven. Dus mocht een groot deel van de mensheid uitsterven vanwege de klimaatsverandering, zullen robots automatisch de wereld overnemen. De mens wordt dan gekoesterd als bedreigde diersoort.

Dat is in het kort de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek door de computerwetenschappers Joel Lehman and Risto Miikkulainen. De Washington Post citeert uit dat onderzoek en geeft er een eigen draai aan.

De robots winnen sowieso de evolutionaire race van de mens, want de mens ontwikkelt zich lineair, terwijl de robot zich juist exponentieel ontwikkelt. We verliezen hoe dan ook.

De robots maken zich niet druk om het klimaat

De wetenschappers namen het scenario waarin minimaal 75 procent van al het leven op Aarde uitsterft, iets dat al zeven maal eerder is gebeurd. In zo'n scenario zullen robots zich verder ontwikkelen, met gebruikmaking van alternatieve energiesoorten, zoals wellicht zonne-energie. Voedsel en water zijn niet nodig, zodat extreme gevolgen van een klimaatcrisis aan ze voorbij zal gaan.

The Washington Post zet als jaartal dat een en ander mogelijk gaat gebeuren op 2050. Dat is omdat de Verenigde Naties meldt dat dat jaar cruciaal is in de klimaatverandering (dan wordt het bar en boos) plus dat tegen die tijd kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt tot superintelligentie. Dus zet maar een kruisje op de kalender.