Het Amerikaanse bedrijf heeft vorig jaar al bij de ITC (International Trade Commission) een importverbod voor de VS aangevraagd op de smartphones en tablets van Apple en RIM. Die twee grote bedrijven schenden de patenten van Openwave, aldus de firma die zegt het mobiele internet te hebben uitgevonden. Tegelijk met de ITC-klacht heeft het ook een rechtszaak hierover aangespannen bij het hof in de staat Delaware.

Software verkocht, patenten resteren

Nu heeft Openwave zijn resterende software-activiteiten verkocht aan een investeringsmaatschappij (Marlin Equity Partners), schrijft techblog The Next Web. De firma houdt zich voortaan alleen bezig met zijn intellectuele eigendom. Het bedrijf gaat prat op zo'n 200 patenten, verstrekt in de Verenigde Staten en daarbuiten, en nog eens 75 patentaanvragen. “Velen hiervan worden gezien als fundamenteel voor mobiele communicatie", stelt Openwave in het persbericht over de nieuwe koers als patenttrol.

Het neemt daarbij de naam Unwired Planet aan, die het lang geleden al heeft gebruikt. In de gedaante van patenteigenaar zonder eigen producten blijft het wel genoteerd aan de beurs. Mogelijk dat de eigenaren hopen op een forse overnameprijs, zoals Google heeft neergeteld voor telecomveteraan Motorola of wat een consortium van Apple en Microsoft hebben betaald voor de patenten van het failliete telecombedrijf Nortel.

Ervaring met patentverzilvering

Het nieuwe Openwave vormt geen bedreiging voor Microsoft, die zelf patenten inzet als wapens tegen concurrenten. De twee hebben namelijk in november vorig jaar een deal gesloten waarbij Microsoft als eerste bedrijf een licentie heeft genomen op het patentportfolio van Openwave. Dit omvat naast octrooien voor smartphones en tablets ook patenten op cloudtechnologie, aldus de twee in de bekendmaking van deze deal.

Verder heeft Openwave begin december twee topmannen in dienst genomen met praktijkervaring in het te gelde maken van patenten. De twee algemeen directeuren voor de patentportfolio-business van Openwave, wat nu de enige bedrijfsactiviteit is, zijn afkomstig van de firma's Visto en Good Technology. Die leveranciers van pushmail hebben jaren terug geruchtmakende zaken gevoerd tegen onder meer BlackBerry-maker RIM en Microsoft. Daarbij hebben zij honderden miljoenen dollars binnengehaald met schikkingen.

Aan de wieg gestaan

Openwave zelf is een oudgediende op de markt van mobiel internet. Het is al sinds 1996 actief met mobiele datadiensten en internettoegang voor mobiele telefoons. Het heeft dat gedaan onder wisselende namen: oorspronkelijk als Libris, vervolgens als Unwired Planet, Phone.com om na de fusie met Software.com voortaan Openwave te heten. Het bedrijf heeft eind jaren negentig hdml uitgevonden, een variant voor mobiele telefoons van webtaal html. Later heeft het zich op de mobiele internetstandaard wap (wireless application protocol) gestort.

De mobiele webbrowser V7 van Openwave is onder meer verwerkt in het smartphonebesturingssysteem Smarterphone OS, dat begin dit jaar is opgekocht door Nokia. Die overname heeft analisten verbaasd omdat de Finse telefoonfabrikant juist zijn eigen Symbian laat vallen en zich wijdt aan Windows Phone van Microsoft.