In samenwerking met onder meer Fujitsu hopen Britse wetenschappers hun ontdekking, waarmee nu al 20 Gbps verstuwd kan worden, op de markt te brengen, zo meldt de BBC. De onderzoekers denken nog twee jaar nodig te hebben om de techniek te verfijnen en de snelheid nog enkele tientallen gigabits per seconde op te krikken.

Een moderne HDMI-kabel pompt ongeveer 10 Gbps door een korte kabel, maar het is problematisch om grote hoeveelheden data per seconde over een grotere afstand te verplaatsen. Glasvezel biedt hogere snelheden op langere lijnen, maar het snelheidsrecord daarvan staat op 4,7 Gbps. De limiet van het verplaatsen van data via optische lijnen wordt in de praktijk opgekrikt door bijvoorbeeld meer lijnen te gebruiken in de kabel of versterkers in te zetten.

Real-time codering

De wetenschappers in Wales hebben een toepassing verfijnd van de datacoderingstechniek oOFDM (optical Orthogonal Frequency Division Multiplexing). OFDM wordt toegepast in datacommunicatie zoals ADSL over koperlijnen. Ook bij de optische variant wordt data omgezet in pakketjes en gegroepeerd door de optische lijn wordt geschoten.

Met de receivers die het ontwikkelteam heeft bedacht, gebeurt dit coderingsproces real-time. Volgens de onderzoekers zijn ze met het systeem de eerste partij die real-time codering van oOFDM kan toepassen. Ze hebben daarmee al 20 Gbps kunnen overdragen en verwachten dat nog op te schroeven naar 40 Gbps. De kosten van snelle dataoverdracht kunnen worden gedrukt