Dinsdag onthulde de start-up Ulteo een online versie van de open source kantoorsoftware OpenOffice.org. Gebruikers hoeven niets te downloaden maar kunnen vanuit hun browser naar keuze hun tekst-, presentatie- of databasedocumenten aanmaken en opslaan. Ook kan in 'realtime' met anderen aan één document worden gewerkt.

Documenten kunnen worden bewaard in het Open Document Format (ODF), Microsoft Office formaat of pdf. De service is voorlopig beschikbaar voor 15.000 bètatesters uit Amerika en Europa.

Ulteo begeeft zich met de webversie van OpenOffice op de inmiddels overvolle markt van online kantoorapplicaties met Google Docs, Zoho en het maandag onthulde Office Live Workspace van Microsoft.

'Testdemo'

John McCreesh van OpenOffice.org verwelkomt het project, maar ziet het duidelijk als niet meer dan een soort 'demoversie' van het desktoppakket: 'Geïnteresseerden kunnen op deze manier de functionaliteiten van OpenOffice.org gemakkelijk vergelijken met andere kantoorsoftware. Doe de OpenOffice.org testrit, vandaag nog!'

Ulteo is een project van Thierry Koehrlen en Gaël Duval. Die laatste is de mede-oprichter van Linuxdistributeur Mandriva, maar hij verliet het bedrijf vorig jaar na tegenvallende bedrijfsresultaten.