Alle banken die iDeal aanbieden zijn over op de nieuwe Europese SEPA-standaarden (Single Europe Payments Area). Dat maakt het gebruik van iDeal ook voor buitenlandse partijen mogelijk. Voor webwinkels die producten verkopen met gebruik van iDeal geldt nu de deadline van 1 augustus 2013 om hun systemen aan te passen, meldt Currence.

Nog een klein jaar te gaan

SEPA moet op 1 februari 2014 nationaal zijn ingevoerd. Daarmee moet het Europees betalingsverkeer net zo gemakkelijk worden als de huidige nationale systemen. Overschrijvingen, incasso's en betaalpassen moeten dan allemaal geschikt zijn voor gebruik in de Europese Unie. Voor de consument is de grootste verandering het bank- of gironummer dat 18 tekens krijgt.

iDeal is in Nederland marktleider in elektronische betalingen. In 2012 werden er met 117,2 miljoen een kwart meer iDeal-betalingen gedaan dan het jaar ervoor. Beheerder Currence hoopt dat het betaalsysteem de stap naar Europa kan maken.

Daarvoor is de nu de eerste pas gezet. “De banken in Nederland zijn er klaar voor. Het is nu wachten op de webwinkels. Zij krijgen nu een aantal maanden de tijd om hun systemen aan te passen", reageert zegsvrouw Jannemieke Zandee van Currence.

Boost voor webwinkeliers

Het nieuwe Europese uniforme betalingsverkeer kan een enorme boost betekenen voor webwinkeliers. Zij krijgen met de invoering van SEPA een grotere afzetmarkt en minder administratieve lasten.

Daarvoor moeten wel de nodige aanpassingen worden gedaan. “Het lijkt simpel, maar wij voorzien dat het voor veel partijen nogal wat ingewikkelder ligt", stelt beleidsadviseur Paul Alfing van Thuiswinkel.org, waarbij 1730 Nederlandse webwinkels zijn aangesloten. De branchevereniging heeft SEPA hoog op de agenda staan en hoopt dat niet te veel webshops lang wachten met aanpassen.

'Tijd absoluut nodig'

De Nederlandse Bank waarschuwde begin vorige maand dat een groot deel van het MKB nog niet eens is begonnen met de voorbereidingen van aanpassingen in administratie, systemen en software. Of dat ook geldt voor veel webwinkels durft Alfing niet te zeggen. Wel denkt hij dat de periode van een half jaar die webwinkeliers nu hebben tot 1 augustus “absoluut nodig is."