Unit 4 Agresso ging op 1 oktober 1980 van start onder de naam van Unit 4. Inmiddels werken er bijna tweeduizend mensen bij het bedrijf. In het afgelopen jaar behaalde de onderneming een omzet van 376 miljoen euro.

Unit 4 Agresso was naar eigen zeggen de eerste Nederlandse leverancier die begon met het vervaardigen van standaardsoftware voor bedrijven. Tot die tijd werden logistieke en financieel-administratieve applicaties speciaal geschreven voor de vele verschillende besturingssystemen die op de destijds populaire minicomputers draaiden. Die praktijk was kostbaar en complex.

Unit 4 ging in 1980 van start met steun van een oliemagnaat. "Bij de oprichtingsvergadering kwam hij met een dikke binnenzak waarin honderdvijftig vettige briefjes van duizend zaten", vertelde Chris Ouwinga, bestuursvoorzitter en medewerker van het eerste uur, eerder dit jaar aan Computable.

In 2000 fuseerde het bedrijf met het Noorse Agresso. Sindsdien heet de onderneming Unit 4 Agresso. Het bedrijf heeft klanten in 43 landen en heeft meerdere vestigingen in de VS, Canada, Spanje, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en de Benelux. De onderneming is sinds 1998 beursgenoteerd.