Verzekeringsmaatschappij Univé maakt zich schuldig aan commerciële manipulatie van het Wikipedia-artikel over het bedrijf. Afgelopen mei is het lemma kort na elkaar een aantal keer aangepast en is een alinea over kritiek op de verzekeraar geheel verwijderd, zo tipt een Webwereld-lezer.

Vóór 7 mei maakte het lemma melding van de uitzendingen van Vara's Zembla en Tros Radar over belangenverstrengeling tussen schade-expertbureau's en verzekeraars. In beide uitzendingen krijgt Univé en zijn gelieerde schadebureau Compander er flink van langs.

Kritiek achterhaald en irrelevant

Ná 8 mei is er niks meer van enige kritiek in het Wikipedia-lemma te vinden. Ook werd de slogan van Univé tot twee keer toe prominent bovenaan het artikel geplaatst.

Het concern heeft een stagiair het lemma laten oppoetsen. “Dat klopt, we hebben hem de opdracht het artikel te updaten, omdat er een aantal gegevens onjuist op stonden," reageert de woordvoerster van de verzekeraar. “Wat actueel en relevant is hebben we laten staan."

Volgens de zegsvrouw was de alinea met de verwijzingen naar Zembla en Tros Radar “achterhaald en onjuist", onder meer omdat Compander nu weer helemaal onderdeel is van Univé, onder de naam Univé Expertise Services. “De beeldvorming in die programma's klopte ook niet."

Volgens de zegsvrouw van Univé is het een taak van het bedrijf zelf om het Wikipedia-lemma up-to-date te houden. In de voorwaarden van de encyclopedie wordt het deelnemers echter verboden teksten te schrijven of aan te passen vanuit persoonlijke of zakelijke belangen.

Beruchte Wikimanipulaties

Vorig jaar december startte Wikipedia een diepgravend onderzoek naar lemmamanipulatie door PR-bureau's. De online encyclopedie bevroor ruim tien accounts die honderden lemma's hadden gewijzigd, allemaal in het voordeel van klanten van één PR-bureau.

De meest beruchte lemmamanipulatie staat op naam van Mabel Wisse Smit. Die paste het lemma over zichzelf aan zodat ze alleen nog maar 'incomplete' maar geen 'onjuiste' informatie had gegeven over haar affaire met onderwereldbaas Klaas Bruinsma.