Virgin-klanten in Groot-Brittannië kunnen een maandelijks abonnement nemen op de nieuwe muziekdienst en daarmee zo veel muziektracks streamen en downloaden als ze willen. De dienst wordt dit jaar nog gelanceerd.

Kosten: paar albums per maand

De gedownloade bestanden hebben geen vervaldatum, en blijven dus ook beschikbaar na het beëindigen van het abonnement. De muziek is af te spelen op alle compatibele mp3-apparaten, zegt Virgin. Dat bedrijf is in Groot-Brittannië een provider van breedband, televisie en telefonie.

De prijs is nog niet bekend, maar volgens Virgin is het vergelijkbaar met de kosten van een paar muziekalbums per maand. Er is ook een goedkoper instapmodel voor klanten die genoegen nemen met een kleiner aanbod aan muziek.

Tijdelijk afsluiten

Om misbruik te voorkomen, gaat Virgin aggressief monitoren of de gedownloade muziek verschijnt op downloadnetwerken. "We zullen onder meer, als laatste redmiddel tegen herhaaldelijke overtreders, overgaan tot tijdelijke schorsing van de internetverbinding."

"Geen van de klanten zal permanent worden afgesloten en we zullen niet meekijken met het internetgedrag van onze klanten", zo schrijft de kabelaar in een persbericht. Dit tijdelijk afsluiten doet de internetprovider dus geheel op eigen gezag.

Andere platenmaatschappijen

Om de muziekcatalogus uit te breiden voor de lancering eind dit jaar is Virgin ook in gesprek met andere platenmaatschappijen. Dat omvat Sony, EMI en Warner.

Universal is samen met YouTube ook hard bezig om een soort MTV voor het internet te maken, genaamd VEVO. Onlangs werd bekend dat ook platenmaatschappij Sony meedoet aan die gratis muziekvideosite. MTV heeft al enige tijd een eigen site voor videoclips.

Video

Virgin Media-ceo Neil Berkett zegt tegen de BBC dat zijn bedrijf muziekpiraten gaat afsluiten: