Universal beschuldigt MySpace van inbreuk op het auteursrecht. Op MySpace is veel auteursrechterlijk beschermd materiaal te vinden, zoals muziek en video's. Op die manier verdient de sociale-netwerksite miljoenen met de content van Universal, zo klaagt Universal.

MySpace, dat eigendom is van News. Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch, noemt de rechtszaak van Universal onnodig. Het bedrijf twijfelt naar eigen zeggen niet aan een gunstige uitspraak van de rechter.

MySpace wijst er op dat het de gebruikers zijn die materiaal aanbieden en dat MySpace het schenden van het auteursrecht op geen enkele manier aanmoedigt.

YouTube

Universal is de laatste maanden actief om zijn auteursrechten op Web 2.0-sites als YouTube en MySpace veilig te stellen. Kort voor de overname van YouTube door Google sloot Universal een deal met de videosite. Universal Music ging akkoord met het gebruik van Universal-muziek op YouTube. In ruil daarvoor draagt YouTube geld af aan Universal.

Het muziekbedrijf heeft onlangs ook met MySpace gesproken over een mogelijk vergelijk, waarbij de site geld zou afdragen aan Universal. MySpace voelde er echter niets voor om alsnog te betalen voor content die in het verleden op de MySpace-pagina's was verschenen, zo meldt The Wall Street Journal op gezag van een ingewijde.

Enkele weken geleden kondigde MySpace wel een test aan met een systeem waarmee de muziek van Universal van de site zou kunnen worden gefilterd. Ook biedt MySpace copyright-houders sinds vrijdag de mogelijkheid om auteursrechterlijk beschermd materiaal te markeren. MySpace belooft vervolgens om de betreffende content direct te verwijderen.