Dit kan betekenen dat Universal nummers op korte termijn uit de Itunes-winkel kan halen, als beide partijen het niet eens zijn over de prijs of andere zaken, zo melden topmannen bij Universal aan Cnet.

Spanningen tussen de muziekindustrie en Apple zijn de afgelopen jaren geleidelijk aan gegroeid door de onwrikbare houding van Apple wat betreft prijsbepaling en het feit dat nummers die aangekocht worden in de Itunes Store alleen kunnen worden afgespeeld op een Ipod.

Als Universal besluit om zijn muziek niet meer aan te bieden via de Itunes Music Store, verliest Apple de muziek van artiesten als U2, Eminem, 50 Cent en Sting. De andere kant van het verhaal is dat Universal meer dan 15 procent van zijn omzet wereldwijd in het eerste kwartaal haalde uit de verkoop van digitale muziek via de Itunes Music Store.

De vraag is of de stap van Universal iets uithaalt tegen de, wat in de muziekindustrie wordt omschreven als, 'bijna-monopoliepositie' van Apple-topman Steve Jobs. "Als je klanten Ipod-fans zijn, tegen wie ben je dan aan het vechten?" zegt Ken Hertz, een advocaat die artiesten als Beyoncé en de Black Eyed Peas vertegenwoordigt. "De platenmaatschappijen moeten nu uitvogelen hoe ze competitie stimuleren, zonder zich te vervreemden van Steve Jobs."

Dankzij de goede verkoopcijfers van de Ipod, die is gekoppeld aan de Itunes Store, is Apple marktleider op het gebied van de verkoop van digitale muziek. Van alle aankopen van digitale muziek geschiedt 76 procent via de Itunes Music Store.