Het initiatief voor een 'Universal Edit Button' werd deze week officieel gelanceerd. Doel is te komen tot een browserknop die er voor RSS-feeds al jaren is: een bekend (oranje) icoon. De edit-knop moet het voor internetters makkelijker maken om door te klikken naar het bewerken van een wiki-pagina.

De Universal Edit Button werkt voorlopig nog alleen in Firefox dankzij een nieuwe extensie. Na installatie verschijnt de knop, groen met een potloodje, automatisch naast het RSS-icoontje in de locatiebalk. Wie er op klikt, kan de pagina waar hij naar kijkt bewerken volgens het bekende wiki-principe.

Brede steun

De steun voor de Universal Edit Button is groot. Onder meer Wikipedia, Wikihow, SocialText en Wikitionary doen mee. Maar ook wiki-scripts als PBWiki, Twiki en PhpWiki ondersteunen de Firefox-plugin. Ook is er een plug-in voor de populaire weblogsoftware Wordpress.

Volgens de initiatiefnemers is de aanleiding voor de universele knop dat 'iedereen moet kunnen meeschrijven op internet'. "Het succes van Wikipedia, en andere wiki-sites, laat zien dat uit open publicatiesystemen hoge kwaliteit informatiebronnen kunnen ontstaan."