Veel chips van Intel zouden gebruik maken van een uitvinding voor processorarchitecturen van de universiteit. Het gaat om een circuit dat processor-snelheden verbetert. Het bewuste patent, 'table based data speculation for parallel processing computer', viel in 1998 ten deel aan vier onderzoekers van de universiteit.

De Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) eist een schadevergoeding van Intel. Daarnaast eist WARF dat Intel stopt met de verkoop van bepaalde processors zoals de Core 2 Duo chip. Hoe hoog de schadevergoeding zou moeten zijn is niet bekend. Een datum voor de rechtszaak is nog niet vastgelegd.

Licentie overeenkomst

De alumnivereniging maakt geen deel uit van de universiteit. Het is een private organisatie die patenten en licenties regelt voor de universiteit. Intel heeft geweigerd een licentie overeenkomst te sluiten met WARF, terwijl de organisatie dat naar eigen zeggen wel heeft geprobeerd.

Intel werd verrast door de aanklacht. "We praten al meer dan een jaar met WARF over deze zaak", zegt een woordvoerder van Intel. "We hadden niet verwacht dat ze ons zouden aanklagen." Intel overweegt eventuele tegenstappen en zal binnenkort zeker schriftelijk verweer voeren.