Microsoft lijdt een gevoelig verlies in de cloudstrijd op de onderwijsmarkt. De Tilburg University, voortrekker en pionier van de cloud, werkte lange tijd samen met Microsoft aan een migratie naar [email protected], maar kiest nu toch voor Google. Vóór de zomervakantie moeten alle 13.000 studentenaccounts over zijn naar Google Apps, vertelt Corno Vromans, chef van de ICT-dienst van de universiteit Tilburg.

Voorheen: geen Google aub

In 2010 hing de vlag nog heel anders. Toen begon de universiteit, weliswaar na veel getouwtrek, aan de migratie naar Microsoft's onderwijscloud [email protected] In geen geval Google, was de teneur.

Vromans destijds: "We stoppen niet alles in de cloud, dat is nog te link. En daarom gaan we ook niet met Google in zee. Als je met Google praat over waar staat onze data nou, onder welk recht vallen wij, dan zeggen ze: onder Amerikaans recht. Microsoft garandeert dat je onder Europees recht valt. Dat vonden onze studenten heel erg belangrijk. Dus dat was voor ons echt een harde eis. Met name de rechtenstudenten zeiden: alles goed en wel, maar geen Google!"

Amerikaans datagraaien

Wat is er sindsdien gebeurd? Drie zaken, legt Vromans uit. Ten eerste biedt Google zijn clouddiensten nu ook aan onder Europees recht. Bovendien is de fysieke datalocatie minder een issue geworden, omdat het weinig uitmaakt of de data in Nederland, Europa of elders staat. De Amerikaanse overheid kan er met de Patriot Act toch wel bij, omdat zowel Google als Microsoft Amerikaanse bedrijven zijn. Het besef dat een 'Europese cloud', zoals Amazon en Microsoft die aanprijzen, daar niks aan verandert, was een eyeopener, zegt Vromans.

Overigens is, ondanks het Europese contract, nog onduidelijk of de universiteit de studenten een opt-out moet bieden voor de migratie naar Google Apps. Vromans: “Daar studeren de juristen nog op."

Office 365 nog niet beschikbaar

Het laatste punt: Office 365, het complete cloudpakket dat Microsoft vorig jaar juni lanceerde, is nog niet beschikbaar voor de onderwijsmarkt. Dat gebeurt later dit jaar gefaseerd, vanaf juni, vertelt Michael Kleine, bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor de onderwijsmarkt, aan Webwereld. Momenteel zijn de onderdelen Exchange Online en Lync Online beschikbaar, maar de gehele suite dus nog niet.

Tot nog toe was [email protected] feitelijk een bundeling van losse webdiensten. Dat geldt ook voor de koppeling met de SURFfederatie, het authenticatieplatform van alle onderwijsinstellingen.

Bij Microsoft was dat tot nog toe apart maatwerk. Vromans: “Google heeft dat al standaard geregeld. Bij Microsoft zit er pas standaard in bij Office 356. En dat is voor ons te laat, want we willen echt voor de zomer migreren. Als het kon zou ik het liefste naar Office 365 overgaan, maar dat duurt ons te lang. Ik heb prettig met Microsoft samengewerkt hoor, en ze hebben hun best gedaan, maar we kunnen niet langer wachten."

Erasmus wel naar [email protected]

Michael Kleine beaamt de goede samenwerking met Vromans. “Ik vind het jammer, maar het is zijn keuze. No hard feelings." Microsoft heeft overigens een mooi doekje voor het bloeden. Vorige week kondigde de Erasmus universiteit aan hun 33.000 studenten te migreren naar Microsoft's [email protected]. “Als eerste universiteit in Nederland".