Dit blijkt uit een brief die deze week werd verstuurd door het Centrum voor Informatievoorziening (CIV) en Studenten Net Twente (SNT). Hierin wordt een aantal veranderingen aangekondigd voor de thuiswerkplekken van de studenten met als doel `het tegengaan van misbruik van de voorzieningen'. De maatregelen – die vanaf 1 maart ingaan – volgen op een aanhoudende stroom berichten van de afgelopen maanden waarin de universiteit door onder meer Stichting Brein werd neergezet als een centrum voor handel in illegale software. In november werden er invallen op de campus gedaan waarbij een aantal studenten werd gearresteerd. Zij werden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie: softwarepiraat Crazybytes. In februari werden door Brein nogmaals twee studenten achterhaald die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan softwarepiraterij. De universiteit blijkt met de hele kwestie in zijn maag te zitten, getuige een eerder mailtje van het CIV en SNT: "We verwachten dat iedereen goed beseft dat handel in illegale software, films, muziek, etcetera niet door de beugel kan." Kennelijk heeft dit schrijven niet afdoende geholpen; het CIV en SNT gaan over tot concrete maatregelen. Allereerst mogen de gateways naar het Campusnet niet meer openstaan voor adressen buiten het UT-netwerk. Verder wil het CIV – dat verantwoordelijk is voor alle ICT-activiteiten bij de Universiteit Twente – voorkomen dat mensen hun harde schijf `onbedoeld openzetten voor de rest van de wereld'. Dit komt volgens het CIV `nogal eens voor'.

Blokkade

Vandaar dat de routers van de UT de zogeheten `windows share poorten' voor toegang van buiten het UT-netwerk zullen blokkeren. Dit geldt voor alle thuisaansluitingen van gebruikers van Campusnet, kabel en ADSL op de UT. Studenten mogen dus nog steeds hun materiaal met een buurman delen, maar niet meer met de rest van de wereld. Ook vindt er een wijziging plaats in het limietenbeleid. Momenteel mogen mensen op Campusnet maximaal 50 gigabyte per week aan verkeer veroorzaken. Binnenkort wordt dat uitgesplitst naar 150 gigabyte per week aan uitgaand verkeer naar machines op het UTnet en 15 gigabyte naar bestemmingen buiten het UTnet.

Gedoogbeleid

Tot slot komt het huidige gedoogbeleid waarbij pas een waarschuwing werd gegeven nadat de limiet drie keer werd overschreden, in april te vervallen. Er komt een webpagina beschikbaar waarop de studenten kunnen controleren hoeveel verkeer ze veroorzaken. Met dit alles willen het CIV en de SNT naar eigen zeggen benadrukken dat de UT een 'closed-user-group' is.