De onrust die is ontstaan na de bekendmaking dat Microsoft een apart consortium heeft opgericht om een enorme lading patenten van Novell daarin onder te brengen, was onder meer ingegeven door de vraag of de rechten op Unix in die megadeal waren meegenomen. Novell wil nu met een drieregelige verklaring een einde maken aan die speculaties.

Twee dagen geleden werd bekend dat Attachmate voor een bedrag van 2,2 miljard dollar Novell wil kopen. Tegelijkertijd werd duidelijk dat in die overeenkomst tevens een deal zat waarin een door Microsoft geleid consortium van bedrijven 882 patenten koopt van Novell. Er werd direct gespeculeerd welke patenten Microsoft wilde hebben en waarom. Gezien het hoge bedrag, 450 miljoen dollar, is de mega-aankoop niet defensief, zo oordeelden analisten.

Verder blijft het stil

Novell heeft nog steeds niet bekend gemaakt van welke aard de patenten zijn en ook Microsoft blijft opvallend stil. Om in ieder geval aan de onrust rond de Unix-rechten een einde te maken, heeft marketingdirecteur John Dragoon de eerder genoemde summiere statement afgegeven.

Attachmate heeft overigens ook een verklaring afgegeven over openSUSE. Omdat Attachmate hoegenaamd geen verleden heeft in open source of Linux, was niet geheel duidelijk hoe het bedrijf zou omgaan met zowel de zakelijke kant van SUSE Linux als met openSUSE.

Geen verandering

In een korte verklaring zegt ceo Jeff Hawn nu dat “Attachmate niet anticipeert op een verandering in de relatie tussen SUSE Business en het openSUSE project” nadat Novell is overgenomen.

Het bestuur van openSUSE heeft verheugd gereageerd en zegt uit te kijken naar “opnieuw een bedrijf te leren wat de principes, waarde en kracht zijn van het Free and Open Source ontwikkelmodel.” Het nodigt werknemers van Attachmate uit om eens op bezoek te komen en zich te laten informeren.