UPC gaat niet mee in een prijzenoorlog. "Een prijsverlaging voor al onze abonnees naar het niveau van Digitenne - dan praat je over een halvering - leidt onherroepelijk tot verlies vanwege onze hoge vaste kosten. We weten inmiddels dat een aanbieder van KPN zelfs onder de kostprijs aanbiedt om marktaandeel te veroveren. Meegaan in een prijzenoorlog is geen overweging", zegt Diederik Kartsen, algemeen directeur van UPC, maandag in Het Financieele Dagblad.

Reggefiber

De consolidatie in de markt van internettoegang en telefonie is volgens de UPC-directeur vrijwel afgerond. Door overnames van KPN zijn op internetgebied nog weinig partijen overgebleven. Karsten verwacht dat hetzelfde gaat gebeuren voor distributie van digitale tv. "Met de gedeeltelijke overname van Reggefiber door KPN zie je al consolidatie plaatsvinden nog voordat het distributieplatform is ontwikkeld."

Brussel beslist

Deze week besluit de Europese Commissie of zij de maatregelen van telecomtoezichthouder Opta goed- of afkeurt.  Woensdag wordt dit oordeel bekendgemaakt. De waakhond wil dat de kabelbedrijven hun netwerk moeten openstellen voor concurrenten. 'Brussel' kan dat plan echter nog tegenhouden. De UPC-directeur hoopt uiteraard dat dat gebeurt. Als kabelaars concurrentie krijgen op analoge tv, voorziet hij een 'groot probleem' omdat het moeilijker zou worden diensten als telefonie en digitale tv te verkopen.

Karsten: "Door ons te verzwakken wordt KPN alleen maar nog groter. Dat is volgens mij zo overduidelijk, dat ik niet snap waarom Opta niet ook kijkt naar onze positie op de andere markten, zoals internet en telefonie."