UPC slaat definitief de deur dicht voor kabelnieuwkomer Tele2. In een nieuwe verklaring zegt het kabelbedrijf dat het "de analoge kabeltelevisiedienst niet meer aan derden - zoals Tele2 - zal leveren en dat klanten niet meer over kunnen stappen naar Tele2."

Die uitzichtloze situatie leek vorige week al bereikt, maar kort daarna liet Tele2 weten dat het gesprekken ging voeren met de kabelbedrijven (pdf). Nu maakt UPC duidelijk dat die alleen gaan over de afhandeling van UPC-abonees die reeds naar Tele2 waren overgestapt. "UPC is in overleg met Tele2 om de communicatie hierover zoveel mogelijk te stroomlijnen en verwarring bij deze 1300 klanten te voorkomen."

Klanten die van UPC wilden overstappen naar Tele2 kunnen dat doen, maar verliezen daarbij dus het analoge tv-signaal. De enige andere optie is bij het kabelbedrijf te blijven.

Geen overstap

Als overstappers terug willen naar UPC, kan dat. Zij "zullen van UPC het analoge tv-signaal blijven ontvangen. Dit brengt geen extra kosten of administratieve handelingen met zich mee", laat UPC weten. "Indien een klant alsnog de analoge tv dienst bij UPC wil beëindigen kan dat door dit op korte termijn, bij voorkeur binnen 30 dagen, aan UPC te bevestigen."

Een woordvoerster van UPC zegt dat het besluit om Tele2 te weren logisch voortvloeit uit het vonnis van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), die het marktbesluit van OPTA vernietigde. "Wij houden ons nu feitelijk alleen aan die uitspraak." Volgens UPC oordeelt het CBb dat er reeds voldoende concurrentie op de Nederlandse tv-markt is. Dat is opmerkelijk, omdat het CBb aan een inhoudelijke beoordeling niet eens is toegekomen.

Ziggo: 1400 overstappers

Ondertussen houdt kabelbedrijf Ziggo de kaarten nog op de borst. Het zegt, anders dan UPC, "serieus in gesprek te zijn met Tele2", maar maakt niet duidelijk waarover die gesprekken gaan. Het laat Webwereld wel weten dat er bij Ziggo in totaal 1400 overstappers naar Tele2 zijn gegaan. Die hebben zich dus laten lokken door het scherpgeprijsde aanbod van Tele2 om een totaalpakket inclusief televisie af te nemen bij dat telecombedrijf. Die campagne werd overigens door een andere rechter verboden omdat die misleidend was.

Tele2 pissig

Tele2 is pissig over de actie van UPC. "Die gesprekken moeten nog gevoerd worden, UPC loopt hiermee op de zaken vooruit," aldus de woordvoerster. Ze wil het aantal van 1300 UPC- en 1400 Ziggo-overstappers niet bevestigen. Tele hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Tele2 meldt op de eigen homepage nog steeds dat consumenten analoge kabeltelevisie wel gewoon kunnen bestellen. Alleen "gebeurt leveren aan nieuwe klanten onder voorbehoud". Het telecombedrijf legt uit dat de levering nu niet kan omdat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven het Opta-besluit voor de open kabelmarkt heeft vernietigd. "Tele2 wacht nu op een nieuwe uitspraak waarbij deze regeling zal worden hersteld."

OPTA in crisis

De Opta buigt zich nu met spoed over de kwestie. Het heeft alle verloven van medewerkers ingetrokken om de uitspraak van de rechter te onderzoeken. De telecomwaakhond wil bepalen of het tot een nieuwe marktanalyse en ook nieuw besluit kan komen om de tv-kabel alsnog open te breken. Dat is allerminst zeker, vertelde de woordvoerster aan Webwereld.

Ondertussen bemoeit ook de politiek zich ermee. Een Kamermeerderheid wil desnoods de Telecomwet aanpassen om de kabelmarkt open te breken. De minister van EZ liet echter weten dat Europese regels dat onmogelijk maken.