Kabelaars Ziggo en UPC zijn een bodemprocedure tegen de Staat gestart om de bij wet verplichte open kabel terug te draaien. Zeelandnet heeft zich aan de kant van UPC en Ziggo gevoegd, beoogd nieuwkomer op de kabel Tele2 aan de andere kant, bij de Staat.

Dat bevestigen de betrokken partijen tegenover Webwereld. De procedure loopt al enige tijd en zal culmineren in een hele dag zitting bij de rechtbank Den Haag op 28 november.

Amendementen onrechtmatig

Sinds begin dit jaar zijn kabelbedrijven door de Telecom- en Mediawet verplicht om hun analoge tv-pakket tegen handelstarieven weder te verkopen aan alternatieve aanbieders. Dit is mogelijk gemaakt door een tweetal controversiële amendementen van PvdA-parlementariër Martijn van Dam. Die amendementen zijn onrechtmatig, stellen de kabelaars nu bij de rechter.

Volgens de vertegenwoordiger van de kabelbranche, NLKabel, is het logisch dat er een rechtszaak wordt gevoerd. “De minister heeft al eerder aangegeven dat de wet juridisch twijfelachtig is, geen rechtszekerheid geeft en dat hij rechtszaken verwachtte. Dus eigenlijk is het op uitnodiging van Verhagen”, aldus Rob Van Esch, directeur van NLKabel tegen Webwereld.

Kabinet had twijfels over wet

Inderdaad schreef minister Verhagen, tot woede van Kamerlid van Dam, in december 2011 aan de Eerste Kamer: “Te verwachten valt dat na het inwerkingtreden van de bepalingen juridische procedures zullen worden aangespannen. Deze zullen uiteindelijk duidelijkheid geven over de juridische houdbaarheid. Tot die tijd verkeren betrokken marktpartijen in (rechts)onzekerheid.”

Uiteindelijk beloofde Verhagen alsnog de omstreden wet ‘met verve’ te verdedigen en ging de Senaat akkoord met de amendementen.

Europese Commissie ook tegen wet

Het is echter niet de enige kink in de open kabel, ook in Brussel is het hommeles. In april startte de Europese Commissie een zogenaamde infractieprocedure tegen Nederland, omdat de open kabelwet de onafhankelijkheid van de telecomtoezichthouder zou ondermijnen. Die is immers tot de conclusie gekomen dat er voldoende concurrentie is en weigert, na eerdere mislukte pogingen, om op de tv-kabelmarkt in te grijpen.

YouCa wil toch snel de markt op

De procedures zorgen er voor dat nieuwkomers voorlopig niet met een eigen aanbod komen. Tele2 laat weten de procedures af te wachten alvorens al dan niet de markt te betreden. Dat kan gauw een paar jaar duren.

Andere nieuwkomer YouCa wil wel al tussentijds de markt betreden, zegt directeur Peter Jelgersma. Volgens hem onderhandelen sommige kabelbedrijven constructief hierover (maar andere echter niet). Bovendien gaat Jelgermsa er van uit dat alle kabelaars binnen afzienbare tijd inzien dat de kabel opengooien onvermijdelijk en zelfs voordelig is. “Tegen de tijd dat we een definitieve uitspraak hebben in die procedures is de hele kwestie al achterhaald”, voorspelt hij.